Розроблено неінвазивну біопсію мозку за допомогою ультразвуку
Розроблено неінвазивну біопсію мозку за допомогою ультразвуку

Розроблено неінвазивну біопсію мозку за допомогою ультразвуку

Ультразвук відкриває захисний бар'єр мозку, завдяки чому в кров потрапляє безліч біомаркерів, якими можна судити про наявність раку або інших захворювань головного мозку: від деменції до психічних порушень. Технологія називається сонобіопсією - вчені називають її молекулярною революцією.

Сьогодні нейрохірургам доводиться виконувати хірургічну біопсію, щоб отримати дані про пухлини головного мозку. Така процедура несе безліч ризиків і не може застосовуватися для всіх пухлин, а також інших онкологічних захворювань мозку. Тепер команда Вашингтонського університету в Сент-Луїсі  представила  неінвазивну біопсію, створену на основі ультразвуку.

Технологія сонобіопсії використовує ультразвук та мікробульбашки для тимчасового «відкриття» захисного гематоенцефалічного бар'єру головного мозку. Це дозволяє РНК, ДНК та білкам з мозку потрапити в кровотік, де їх можна зібрати та проаналізувати за допомогою простого аналізу крові.

«Сонобіопсія – це молекулярна революція. За допомогою цього методу ми можемо отримати зразок крові, що відображає експресію генів та молекулярні особливості у місці ураження головного мозку. Це можна порівняти з біопсією мозку, але без небезпеки хірургічного втручання», — заявив співавтор роботи Ерік Лойтхардт.

На даний момент підтверджено ефективність та безпеку сонобіопсії у пацієнтів з гліомою. Неінвазивна біопсія є величезним кроком уперед для простої та безпечної діагностики пухлини мозку та її особливостей, а також порушень розвитку нервової системи, нейродегенеративних та психічних захворювань.

Ще одну неінвазивну технологію для діагностики раку представили вчені із Технологічного інституту Стівенса. Вони  розробили  сканер, який за кілька секунд обстежує ділянку шкіри на наявність меланоми.

Джерело матеріала
loader
loader