/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F032d0014afe6ce8502d988823ae975a8.jpg)
Сезонні гриби: чим корисні та кому категорично заборонено їх вживати
Осінь – це сезон різноманітних видів грибів. Такий продукт досить універсальний, адже його можна маринувати, консервувати на зиму, додати у салати та закуски. Гриби дійсно дуже корисні, але варто зауважити, що не для усіх.
Дієтологиня Наталя Самойленко (samoylenko_diet) на своїй сторінці в Instagram розповіла про користь осінніх грибів та кому варто від них утриматися.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F7a3f03e0e30d6b23f88fd34a9fe68895.png)
У яких випадках гриби підуть на користь?
За словами дієтологині, гриби будуть корисні при:
- зайвій вазі – все тому, що гриби містять багато білка та мають низький вміст вуглеводів;
- остеопорозі – гриби багаті на кальцій;
- порушеннях жирового обміну – продукт має високий вміст холестерину низької щільності;
- серцево-судинних захворюваннях – через високий вміст калію;
- порушенні роботи щитовидної залози – гриби містить селен;
- випадінні волосся – джерело заліза та вітаміну D;
- запаленнях в організмі – містять хітин та антиоксиданти, створюють так званий ефект anti-age.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F4ac007e45ba685fb0a3326f19b4900be.jpg)
"Достатньо 100 г опеньків, щоб повністю задовольнити добову потребу організму в цинку та міді. А білий гриб за вмістом фосфору може поступитися лише м'ясу та рибі", – додає дієтологиня.
Кому не можна їсти гриби?
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F853889f0c99eb69faa3365bdeaae6654.jpg)
Однак, гриби краще не їсти дітям до 12 років, вагітним жінкам, при алергії на продукт та при хворобах шлунково-кишкового тракту в стадії загострення.
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:
- Мариновані гриби нашвидкуруч
- Гриби з морквою за 5 хвилин
- Мариновані гриби з гірчицею і часником

