Податок мільярдерів може приносити $250 млрд на рік: у ЄС можуть ухвалити рішення
Податок мільярдерів може приносити $250 млрд на рік: у ЄС можуть ухвалити рішення

Податок мільярдерів може приносити $250 млрд на рік: у ЄС можуть ухвалити рішення

Податкова обсерваторія Європейського Союзу (ЄС) заявила, що уряди країн повинні відкрити новий фронт у міжнародній боротьбі з ухиленням від сплати податків. Зокрема, вони можуть ввести глобальний мінімальний податок на мільярдерів, який міг би приносити $250 млрд щороку.

За даними дослідницької групи Паризької школи економіки, у разі стягнення ця сума еквівалентна лише 2% від майже $13 трлн, якими володіють 2700 мільярдерів у всьому світі. Про це йдеться в матеріалі Reuters.

Наразі ефективний особистий податок мільярдерів часто набагато менший, ніж той, який платять інші платники податків зі скромнішим достатком, тому що вони можуть зберігати статки в підставних компаніях, захищаючи їх від податку на прибуток, йдеться у звіті групи про ухилення від податків за 2024 рік.

"На нашу думку, це важко виправдати, оскільки це ризикує підірвати стійкість податкових систем і соціальну прийнятність оподаткування", – сказав директор обсерваторії Габріель Зукман. Обсерваторія підрахувала, що особистий податок мільярдерів у Сполучених Штатах становить близько 0,5% і дорівнює нулю у Франції з високими податками.

Зростаюча нерівність у багатстві в деяких країнах викликає заклики до найбагатших громадян нести більший податковий тягар, оскільки державні фінанси намагаються впоратися зі старінням населення, величезними потребами у фінансуванні для зміни клімату та заборгованістю від COVID-19.

Як повідомляв раніше OBOZ.UA, власника французької компанії LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton) Бернара Арно та російського бізнесмена Миколу Саркісова підозрюють у проведенні незаконних фінансових операцій. Наразі розслідування триває.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader