Президент Китаю зробив важливу заяву про відносини зі США
Президент Китаю зробив важливу заяву про відносини зі США

Президент Китаю зробив важливу заяву про відносини зі США

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив у середу, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами, оскільки обидві сторони справляються зі своїми розбіжностями і працюють разом, щоб реагувати на глобальні виклики. Про це повідомляє Reuters з посиланням на китайські державні ЗМІ.

Чи зможуть Сполучені Штати і Китай встановити "правильний" шлях взаємин, буде мати вирішальне значення для світу, сказав Сі в посланні, виголошеному на щорічній вечері Національного комітету з американо-китайських відносин.

Китайський лідер закликав до більш стабільних двосторонніх відносин, які, за його словами, повинні будуватися на принципах "взаємної поваги, мирного співіснування і взаємовигідного співробітництва".

Відносини Китаю та США

Раніше повідомлялося, що Білий дім готує зустріч президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вона може відбутися в листопаді в Сан-Франциско на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Крім того, відставка міністра оборони Китаю Лі Шанфу, про яку днями повідомили ЗМІ, може відновити військові переговори між країнами на високому рівні. Раніше переговори Лі і американських воєначальників не проводилися через санкції, накладені на нього при адміністрації Трампа.

Відносини між США та Китаєм залишаються напруженими. Країни ведуть дуже відмінну зовнішню політику, в тому числі і щодо війни РФ проти України. США активно підтримують Україну і надають йому військову допомогу. Китай дуже нейтрально поводиться і продовжує співпрацювати з агресором. Також останнім часом зросли побоювання, що Китай піде на ескалацію конфлікту щодо Тайваню.

Джерело матеріала
loader