Грантова допомога на відкриття бізнесу: українські реалії
Грантова допомога на відкриття бізнесу: українські реалії

Грантова допомога на відкриття бізнесу: українські реалії

Якщо Ви мрієте відкрити власний бізнес, одне з перших питань, яке виникає – це взяти гроші? Якщо недостатньо власних коштів, хтось намагається позичити їх у друзів/знайомих, або взяти кредит у банку. Ще один варіант – спроба отримати грантову допомогу. В цій статті ми розглянемо, чи можливо отримати грант на відкриття власного бізнесу в Україні.

Що таке грант та які існують грантові програми?

Грант – один із різновидів цільового фінансування. Це певна сума грошей, які отримує підприємець на чітко окреслених умовах. Більш детально про гранти за посиланням https://prikhodko.com.ua/poslugy/granti-ta-zaluchennya-investicij/.

Важливо: при виконанні всіх умов отримання грантової допомоги її не потрібно буде повертати, або сплачувати відсотки. Гранти, на відміну від всіх інших різновидів цільового фінансування, видаються на основі конкурсу. На сьогодні це один із найбільш привабливих шляхів фінансування українського бізнесу.

Попри війну, в Україні постійно зростає кількість грантових програм. Окрім цього, цільове фінансування цього типу можна отримати в рамках ініціатив держави, міжнародних організацій чи приватних компаній.

При цьому варто зазначити, що гранти найчастіше використовуються для стартапів, ведення малого чи середнього бізнесу. Це пов’язано з тим, що в більшості випадків під грантом розуміють грошову допомогу в 30-50 тисяч доларів.

Грантова допомога на відкриття бізнесу: українські реалії - Фото 1

На що можна отримати грант?

Для початку зазначимо, що грант – це не гроші задарма. Отримання гранту передбачає важку роботу, тривалу підготовку та подальше звітування щодо того, як залучені ресурси були використані.

Гранти надають держава, благодійні організації та ін. це так звані «донори» або «грантодавці». Грантова підтримка направлена на конкретні проєкти, які відповідають її основним завданням та цілям.

Для отримання гранту Ваша ідея має вирізнятися інноваційністю та бути повністю обґрунтованою в економічному плані.

В сучасній Україні можна отримати грант на інновації в галузі бізнесу та економіки, екології, культури, демократії, соціального підприємництва. Наприклад, грант можна отримати на придбання матеріалів та сировини, оренду приміщення та ін.

Саме тому дуже важливо перед укладенням договорів ознайомитися з умовами отримання гранту. Деякі фонди не виділяють, наприклад, кошти на виплати заробітної платні. При цьому закордонні донори ставляться без заперечень до фінансування цієї статті витрат. Про допомогу в отриманні грантів читайте в цій статті.

Важливо: грант може надаватися траншами на кожен з етапів реалізації проєкту. В процесі придбання сировини або певного обладнання грант не виплачують готівкою, його компенсують за чеком або безпосередньо оплатять купівлю необхідної продукції.

Документи, необхідні для отримання грантової допомоги

Перше, що потрібно зробити для отримання гранту – заповнити відповідну заявку. Серед елементів базового грантового пакета: опис проєкту, його фінансові показники, мотиваційний лист, бізнес-план (кошторис проєкту), а також установчі документи.

Таким чином, отримання гранту – один із найкращих способів розпочати власний бізнес.

Джерело матеріала
loader
loader