Вчені попередили, що люди неправильно використовують сонцезахисний крем
Вчені попередили, що люди неправильно використовують сонцезахисний крем

Вчені попередили, що люди неправильно використовують сонцезахисний крем

Більшість людей не наносять достатньо сонцезахисного крему і не носять відповідний одяг, коли занадто довго перебувають на сонці. Згідно з новим дослідженням, цей продукт може викликати у них "помилкове відчуття безпеки".

Дослідження, нещодавно опубліковане в журналі Cancers, проливає більше світла на спостереження про те, що захворюваність меланомою та раком шкіри зростає у всьому світі, усупереч збільшенню використання сонцезахисних кремів - дивацтво, назване "парадоксом сонцезахисного крему". Про це пише Independent.

"Проблема в тому, що люди використовують сонцезахисний крем як "дозвіл" на засмагу. Люди думають, що вони захищені від раку шкіри, тому що використовують продукт, що продається для профілактики цього захворювання", - сказав співавтор дослідження Іван Литвинов із Університету Макгілла в Канаді.

В ході дослідження вчені виявили, що канадці, які живуть в провінціях з високим рівнем захворюваності меланомою - однією з найбільш агресивних форм раку шкіри, - частіше повідомляли про використання засобів захисту від сонця, краще знали про ризики для здоров'я, пов'язані з перебуванням на сонці, і частіше стежили за УФ-індексом.

В цілому вчені оцінили дані 22 фокус-груп, що охоплюють 95 жителів Атлантичної Канади.

Аналіз показав, що, попри повідомлення про більшу обізнаність і прагнення захиститися від сонця, люди в цих провінціях більше піддаються впливу сонця через вищі температури і схильності займатися активним відпочинком на свіжому повітрі.

В іншому опитуванні людей у Великій Британії дослідники виявили суперечливі докази того, що використання сонцезахисного крему несподівано пов'язане з більш ніж дворазовим збільшенням ризику розвитку раку шкіри.

"Ці сукупні результати свідчать про парадокс сонцезахисного крему, при якому люди з більш високим рівнем впливу сонця також схильні використовувати більше, але не достатню кількість сонцезахисного крему або інших сонцезахисних заходів, створюючи помилкове відчуття безпеки", - пояснив доктор Литвинов.

З огляду на цей парадокс сонцезахисного крему, вчені закликають вжити нових заходів, щоб усунути прогалини в знаннях в області захисту від сонця і профілактики раку шкіри.

"Сонцезахисний крем важливий, але він також є найменш ефективним способом захисту вашої шкіри в порівнянні з сонцезахисним одягом і уникненням Сонця. Люди можуть і повинні насолоджуватися відпочинком на природі, але не отримувати сонячних опіків і засмаги", - додав доктор Литвинов.

Заборона сонцезахисних кремів - новини

Як повідомляв УНІАН, у 2020 році тихоокеанська острівна держава Палау стала першою у світі країною, котра заборонила сонцезахисні креми, що шкідливі для коралів і морського середовища. Там заборонено носити з собою або продавати сонцезахисний крем, який містить будь-який з 10 хімічних інгредієнтів, характерних для таких кремів.

Роком пізніше влада Таїланду також оголосила війну сонцезахисним засобам, що містять один із чотирьох перерахованих компонентів. А тим, хто буде користуватися кремами від засмаги, загрожує солідний штраф. Це рішення пояснюють захистом унікальної природи королівства.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader