Наслідки Covid-пандемії: що відбувається з мозком людей віком 50+
Наслідки Covid-пандемії: що відбувається з мозком людей віком 50+

Наслідки Covid-пандемії: що відбувається з мозком людей віком 50+

Учені Королівського коледжу Лондона під час дослідження виявили, що Covid-пандемія завдала стійкої шкоди здоров’ю мозку людей у віці 50 років і старше: інфекція прискорила зниження когнітивних функцій незалежно від того, заразилися вони Covid-19 чи ні.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 780 млн людей загинули або захворіли на коронавірус. Експерти в галузі охорони здоров’я тепер дізнаються більше про непрямі наслідки найбільшої кризи громадської охорони здоров’я за століття.

Стійке зниження когнітивних функцій

Повідомляється, що це найбільше у своєму роді дослідження, яке пов’язує умови пандемії та величезні зміни у способі життя, спричинені карантином та іншими Covid-обмеженнями, зі стійким зниженням когнітивних функцій, що можуть призвести до деменції.

Зараз дивляться

– Прискорення зниження когнітивних функцій посилилося низкою чинників з моменту появи Covid-19. До них відносяться збільшення самотності та депресії, зниження фізичної активності та більш високе споживання алкоголю, а також наслідки самої хвороби, – зазначила керівник дослідження, професор .

Науковці проаналізували тести функцій мозку 3 142 осіб віком від 50 до 90 років, які взяли участь у дослідженні Protect, що було розпочато у 2014 році з метою отримати уявлення про функції мозку людей, старших за 40 років, протягом 25-річного періоду.

Тести аналізували короткочасну пам’ять учасників та їхню здатність виконувати складні завдання.

Дослідники розглянули всі дані, зібрані за рік із березня 2019 року до лютого 2020 року, і порівняли їх із результатами першого року пандемії (із березня 2020 року до лютого 2021 року) і другого року (із березня 2021 року до лютого 2022 року).

Аналіз показав, що темпи зниження когнітивних функцій прискорилися в перший рік пандемії і були вищими серед тих, у кого вже були ознаки помірного зниження когнітивних функцій до спалаху Covid-19.

Примітно, що погіршення робочої пам’яті збереглося і на другий рік пандемії, після того, як соціальні обмеження були ослаблені.

Теги за темою
Коронавірус пандемія
Джерело матеріала
loader
loader