Дощ до врожаю, сніг – до теплої зими: яке свято 5 листопада
Дощ до врожаю, сніг – до теплої зими: яке свято 5 листопада

Дощ до врожаю, сніг – до теплої зими: яке свято 5 листопада

Сьогодні, 5 листопада, в Україні відзначають День працівника соціальної сфери. Віряни вшановують пам’ять священномучеників Галактіона та його нареченої Епістимії.

Які свята відзначають 5 листопада 2023 року в Україні, хто святкує день ангела, а також прикмети й заборони дня – у матеріалі.

Яке церковне свято 5 листопада 2023 року

Згідно з новоюліанським календарем, на який ПЦУ перейшла 1 вересня, 5 листопада вшановують пам’ять священномучеників Галактіона та його нареченої Епістимії.

Зараз дивляться

Галактіон і Епістимія були нареченим і нареченою, проте чоловік не хотів близькості зі своєю коханою. Він їй пояснив, що поки вона не прийме християнство, вони не будуть разом. Врешті-решт він її охрестив, але Епістимія залишилася дівою, зберігаючи себе заради Господа.

Закохані жили в монастирі, проте правитель Декій влаштував гоніння на християн і вони потрапили на суд, де їх мучили й катували.

Епістимія молилася, щоб кати осліпли, тож так і сталося, проте незабаром вони почали просити про зцілення, що сталося теж. Після цього багато хто увірував у Бога, але не правитель. Святих продовжили мучити, від чого вони й померли.

Який сьогодні, 5 листопада 2023 року, день в Україні

В Україні сьогодні відзначають День працівника соціальної сфери. У свята немає встановленої дати, його відзначають у першу неділю листопада.

День працівника соціальної сфери було засновано 1999 року за наказом президента Леоніда Кучми.

До числа працівників соціальної сфери входять співробітники управлінь з питань соціального захисту в регіонах, Державної служби зайнятості, Пенсійного фонду України, Міністерства праці та соціальної політики України та інші.

Хто святкує день ангела 5 листопада 2023 року

5 листопада іменини відзначають носії таких імен, як Олександр, Володимир, Вольдемар, Єлисей, Омелян, Гнат, Максим, Микола, Еміль, Яків, Єфросинія.

Що не можна робити 5 листопада 2023 року

  • Сьогодні не варто займатися фізичною працею.
  • Не можна лаятися і конфліктувати.
  • Не варто обговорювати, засуджувати, лихословити.
  • Не можна відмовляти нужденним.
  • Не варто ручатися за інших.

Що можна робити сьогодні

Галактіон і Епістимія вважаються покровителями шлюбу, подружньої вірності. Цього дня варто звернутися до святих у молитві, попросити про кохання, благополуччя в родині. Незаміжні просять про шлюб.

Також дівчата, які не зустріли ще свого судженого, на світанку виходили на подвір’я та розкидали навколо своїх домівок дрібні монетки й невеликі дрібнички, зроблені власноруч. Вони вірили, що це допоможе їм привабити наречених.

Народні прикмети на 5 листопада 2023 року

  • Іде дощ – наступний рік буде врожайним.
  • Випало небагато снігу – зима буде теплою, але довгою.
  • Завершили цього дня заготівлю дров – усю зиму буде в домі тепло.
  • Випав сніг і не тане – зима буде теплою, а рік урожайним.
  • З берези опало листя – до ранньої зими.
Джерело матеріала
loader