Нетаньягу відсторонив ізраїльського міністра, який допустив можливість ядерного удару по Газі
Нетаньягу відсторонив ізраїльського міністра, який допустив можливість ядерного удару по Газі

Нетаньягу відсторонив ізраїльського міністра, який допустив можливість ядерного удару по Газі

Нетаньягу відсторонив ізраїльського міністра, який допустив можливість ядерного удару по Газі

Прем'єр-міністр заявив, що Ізраїль і ЦАХАЛ діють відповідно до найвищих стандартів міжнародного права.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відсторонив від засідань уряду міністра ізраїльської спадщини, який в одному з інтерв'ю допустив можливість ядерного удару по Газі, повідомляє "The times of Israel".

"Відповідаючи на питання в інтерв’ю Radio Kol Berama, чи варто скинути атомну бомбу на анклав, міністр спадщини Аміхай Еліяху сказав: "Це одна з можливостей". Коли міністру повідомили, що в секторі Газа зараз утримується близько 240 заручників, Еліяху відповів: "Я молюся і сподіваюся на їх повернення, але війна має свою ціну. Чому життя викрадених, звільнення яких я дуже хочу, важливіше, ніж життя солдатів і людей, яких потім уб’ють?" - сказано в інформації.

"The times of Israel" зазначає, що Еліяху, член ультраправої партії Otzma Yehudit (Єврейська сила) міністра національної безпеки Ітамара Бен Гвіра, не має жодного стосунку до військового кабінету з трьох членів, який керує війною проти терористичного угруповання ХАМАС.

Еліяху висловив заперечення проти надання будь-якої гуманітарної допомоги в Газу, сказавши, що "ми б не передали нацистам гуманітарну допомогу", і додавши, що "в Газі немає такого поняття, як незаангажовані цивільні особи". Він також підтримав повернення Гази та відновлення ізраїльських поселень, які існували там до того, як Ізраїль в односторонньому порядку вийшов із території в 2005 році.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу швидко відкинув заяву Еліяху про можливість скидання ядерної бомби на сектор Газа.

"Слова Аміхая Еліяху відірвані від реальності. Ізраїль і ЦАХАЛ діють відповідно до найвищих стандартів міжнародного права, щоб запобігти шкоді непричетним людям, і ми продовжуватимемо це робити до перемоги", - заявив Нетаньягу.

Лідер опозиції Яїр Лапід закликав Нетаньяху звільнити Еліяху, висловлювання міністра спадщини обурили і лідера національної єдності, члена військового кабінету міністра Бенні Ганца, а також члена парламенту Мансура Аббаса, лідера арабської партії РААМ.

На тлі зростаючого обурення офіс прем'єр-міністра Нетаньягу оголосив, що Еліяху відсторонено від засідань уряду на невизначений термін. Незрозуміло, чи зможе він брати участь у телефонному голосуванні.

Пізніше Еліяху спробував відмовитися від свого твердження, написавши у Твіттері, що "всім розумним людям ясно, що твердження про атом є метафоричним. Однак однозначно потрібна сильна та непропорційна відповідь тероризму, яка пояснить нацистам та їхнім прихильникам, що тероризм не приносить грошей", — написав він. У той же час ясно, додав Еліяху, "що Держава Ізраїль прагне зробити все можливе, щоб повернути заручників цілими та неушкодженими".

Як раніше повідомлялося, Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з главами МЗС країн Близького Сходу заявив, що США не підтримують негайного припинення вогню в Секторі Газа, проте вважають потрібними гуманітарні паузи.

Джерело матеріала
loader