Галущенко та Пайєтт обговорили допомогу енергосектору України
Галущенко та Пайєтт обговорили допомогу енергосектору України

Галущенко та Пайєтт обговорили допомогу енергосектору України

Очільник Міненерго Герман Галущенко заявив про те, що міжнародна допомога українській енергетиці є надзвичайно важливою для відновлення і реформування галузі.

Про це він сказав у Вашингтоні під час зустрічі із заступником Держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєттом.

"Ми детально говорили про допомогу українському енергосектору. Але не лише про те, як пройти цю зиму. Ішлося про допомогу в більш глобальному контексті того, як Україна має стати частиною європейської енергосистеми, у який спосіб ми можемо підсилити енергетичну безпеку регіону", - розповів Герман Галущенко за результатами перемовин.

Міністр енергетики підкреслив, що ворог продовжує атакувати українську енергетику. Протягом останніх тижнів об’єкти енергетичної інфраструктури були 60 разів атаковані з різних видів зброї. Після кожної нової атаки потреби в енергетичному обладнанні зростають, а тому допомога партнерів українському енергосектору має важливе значення.

Обговорювалася також підготовка до опалювального сезону 2024/2025 років. Очільник Міненерго підкреслив, що в її межах має бути проведена масштабна децентралізація генерації, забезпечено максимальну підтримку переходу існуючих технологій генерації на більш ефективні та гнучкі, орієнтовані на базове навантаження та пікове споживання.

"Нам потрібна допомога США у підготовці комплексного плану створення розподіленої енергетичної системи, кращого управління мережею та підтримка в його реалізації. Ми плануємо увійти в наступний опалювальний сезон 2024/2025 із газовими турбінами/генераторами загальною потужністю понад 300 МВт комбінованого виробництва тепла та електроенергії", - розповів міністр.

Під час зустрічі також обговорювалися питання інтеграції українського та європейського енергетичних ринків і перспективи перетворення України після війни на найбільшого експортера електроенергії в Європі. США зацікавлені у прискоренні "зеленого" переходу і готові надавати відповідну підтримку партнерам. Також сторони обговорили залучення американських трейдерів до використання українських підземних сховищ газу, співпрацю у розбудові інтерконекторів та поглиблення співпраці в атомній галузі.

Джеффрі Пайєтт своєю чергою запевнив, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримку українського енергосектору і зацікавлені у напрацюванні найефективніших механізмів її забезпечення. Одним з механізмів є діючий Проєкт енергетичної безпеки Агенції США з міжнародного розвитку, головним бенефіціаром діяльності якого в Україні є Міністерство енергетики України.

Джерело матеріала
loader
loader