Депортованого з Маріуполя Богдана Єрмохіна обіцяють повернути додому до сестри
Депортованого з Маріуполя Богдана Єрмохіна обіцяють повернути додому до сестри

Депортованого з Маріуполя Богдана Єрмохіна обіцяють повернути додому до сестри

Російська влада обіцяє відпустити додому 17-річного українця Богдана Єрмохіна, якого 2022 року російські військові вивезли з окупованого Маріуполя. Дитячий омбудсмен РФ Марія Львова-Бєлова підтвердила, що хлопець прагне повернутися в Україну до сестри та навіть пообіцяла йому сприяти. Про це пише Радіо Свобода.

Раніше адвокат Єрмохіна повідомила, що хлопець отримав повістку і має з'явитися у військкоматі невдовзі після повноліття. Сам Богдан категорично не хоче ні жити в РФ, ні, тим більше, воювати за чужу країну. Це підтвердила і уповноважена президента з прав дитини у РФ Марія Львова-Бєлова. Вона також заперечувала інформацію про те, що Богдан отримав повістку до армії.

- Як вона могла прийти, якщо йому немає 18 років, про що ви кажете? Який порядок денний? - Заявила вона. - Останні новини такі, що ми зв'язалися з його сестрою, яка має приїхати його забрати. Нині оформлюються документи. Тому що хлопчик неповнолітній, ви ж самі чудово розумієте, за всіма правилами, він має бути з опікуном... Оскільки Богдан дуже активно зараз хоче повернутися до своєї рідної сестри, ми, звичайно, все це підтримуємо та всіляко цьому сприяємо. На сьогоднішній день досягнуто домовленості щодо спрощеного порядку документів із Московською областю. І я дуже сподіваюся, що наступного тижня ця зустріч відбудеться і Богдан поїде додому.

Порядок денний у військовий комісаріат Московського регіону йому видали на 19 грудня 2023 року, через місяць після того, як він досягне повноліття. Його адвокат Катерина Бобровська повідомляла раніше, що хлопчика хочуть відправити служити до російської армії. При цьому сам Єрмохін уже робив кілька спроб втекти з РФ, проте його зупиняли на кордоні.

Богдан Єрмохін до війни жив у Маріуполі. Він втратив батьків у вісім років, жив у прийомній сім'ї та у будинку сімейного типу. З 2021 року був під опікою держави, коли вступив до Маріупольського вищого металургійного професійного училища. Після окупації Маріуполя його вивезли спочатку до Донецька, а звідти до санаторію у Підмосков'ї. У Росії його опікуном стала Ірина Рудницька, незважаючи на те, що в Україні він має законного опікуна – двоюрідну сестру Валерію. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець зазначав, що Єрмохін досі є громадянином України.

Теги за темою
Діти
Джерело матеріала
loader