В Україні скасували заочну й вечірню форми навчання у вишах
В Україні скасували заочну й вечірню форми навчання у вишах

В Україні скасували заочну й вечірню форми навчання у вишах

Парламент України ухвалив закон, яким регулюється вступ до закладів вищої освіти (ЗВО) у 2024 році. Тепер, зокрема, з 2024 року набір вступників на вечірню та заочну форми навчання не буде проводитись.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат від партії Голос Ярослав Железняк.

За його даними, за законопроєкт №10092 в цілому проголосувало 285 нардепів. Цим проєктом закону регулюються деякі закони України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року.

Зараз дивляться

У тексті законопроєкту передбачено, що протягом 2022, 2023 та 2024 років вступ на навчання для здобуття вищої освіти здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Так, конкурс у ЗВО буде здійснюватися за результатами ЗНО 2021 року та/або вступних випробувань 2022–2024 року, проведених з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання та творчого конкурсу (конкурсу фізичних здібностей) у передбачених законодавством випадках.

Згідно із законопроєктом, будуть встановлені вступні випробування для участі в конкурсному відборі на навчання у вишах. Вони передбачатимуть українську мову, математику, історію України та предмет на вибір (фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія, українська література).

Також з 2024 року не буде проводитись набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами здобуття освіти. Це стосується і здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра.

Окрім цього, законопроєктом звільняються від державної підсумкової атестації (ДПА) здобувачі освіти, які завершують здобуття кожного рівня повної загальної середньої освіти.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Джерела: Верховна Рада, Залізний нардеп

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader
loader