Порохова бочка чи діжка? Ці українські слова мають суттєву відмінність
Порохова бочка чи діжка? Ці українські слова мають суттєву відмінність

Порохова бочка чи діжка? Ці українські слова мають суттєву відмінність

Спостерігаючи вибухонебезпечну ситуацію в світі зараз, ми часто порівнюємо її з ємністю, в якій зберігається порох. Мовляв, одна іскра – і все вийде з-під контролю.

Але при цьому у відповідній ідіомі ми використовуємо як варіанти два різні слова, котрі на перший погляд здаються синонімами: "порохова бочка" та "порохова діжка". Насправді, між цими предметами є вельми важлива різниця. І ця різниця робить одну з цих ідіом позбавленою сенсу. Про нюанси розповіли експерти телеграмканалу "Correctarium — Українська мова".

Отже, бочка – це велика циліндрична ємність для зберігання та транспортування різних речовин. Її характерними особливостями є опуклі боки та два пласких днища. Заповнену бочку закривають так надійно, що її можна спокійно перекочувати по землі, зберігати у горизонтальному положенні, а для її відкриття потрібні особливі зусилля. Наприклад, у винну ємність забивають спеціальний кран. Вміст бочки надійно захищений від впливу зовнішнього середовища. Невеличку бочку можна назвати бочонком або барилом.

Натомість діжка, яка теж є циліндричною ємністю, має прямі або скошені до верху боки і відкриту верхню частину. Діжку закривають кришкою, яка легко встановлюється і легко знімається одним рухом. На відміну від бочки, вона може зберігатись тільки у стоячому положенні і під її кришку досить легко затікає вода.

Отже, якщо зберігати порох у діжці, то він може дуже швидко видсиріти і втратити свої властивості. Також з такої ємності він швидко розсипеться. А отже тримати цю речовину у діжках недоцільно.

Виходить, що єдино правильним варіантом ідіоми залишається "порохова бочка". І правильним його вживанням можна назвати такий приклад: "Споконвіку західні Балкани називали пороховою бочкою Європи".

Раніше OBOZ.UA розбирав ще один складний випадок, щоби відповісти, як правильно писати – мариво чи марево.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader