ШІ за знімками мозку визначає хворобу Альцгеймера з точністю понад 90%
ШІ за знімками мозку визначає хворобу Альцгеймера з точністю понад 90%

ШІ за знімками мозку визначає хворобу Альцгеймера з точністю понад 90%

Вчені навчили алгоритм на тисячах знімків головного мозку, щоб знайти значні відмінності між здоровими людьми та пацієнтами з нейродегенерацією. Для хвороби Альцгеймера вже досягнуто точності понад 90%. Автори не мають наміру зупинятися тільки на цьому діагнозі — технологію можна застосовувати для інших захворювань, які також виявляються при візуалізації мозку.

Метою створення алгоритму штучного інтелекту був пошук візуальних біомаркерів хвороби Альцгеймера, які зручно використовуватиме оцінки ризики нейродегенерації. Сьогодні визначити хворобу Альцгеймера на ранній стадії дуже складно. Найчастіше діагноз визначають на прогресуючій стадії, коли виявляються ознаки когнітивних порушень. Обстеження складається з цілого комплексу діагностичних інструментів, включаючи інвазивну оцінку спинномозкової рідини.

Наразі вчені зі США представили ШІ, який навчили на тисячах знімків головного мозку здорових людей та пацієнтів із хворобою Альцгеймера,  пише  Nature. Тестування показало точність виявлення діагнозу понад 90%.

Незважаючи на високу точність, поки що автори вважають, що результати аналізу ШІ мають бути лише частиною загального набору показників: додатково на ранньому етапі обстеження важливо враховувати біомаркери крові та генетику.

Нині технологія вдосконалюється. У подальших дослідженнях вчені застосовуватиме ШІ до інших захворювань, які також мають фізичний прояв при візуалізації мозку.

Джерело матеріала
loader
loader