Лише ротаційна пластика могла врятувати 18-річну дівчину з раком кісток: у Львові зважилися на операцію
Лише ротаційна пластика могла врятувати 18-річну дівчину з раком кісток: у Львові зважилися на операцію

Лише ротаційна пластика могла врятувати 18-річну дівчину з раком кісток: у Львові зважилися на операцію

Унікальну рідкісну операцію – ротаційну пластику – провела мультидисциплінарна команда лікарів з трьох міст – Києва, Львова і Івано-Франківська.

У львівській дитячій лікарні Святого Миколая хірурги видалили середню частину ноги 18-річній пацієнтці з раком кісток, а відокремлену нижню частину кінцівки перевернули на 180 градусів і пришили задом наперед.

Що таке ротаційна пластика і коли її застосовують

Це – опис дуже складної операції в загальних рисах. А якщо більш детально – то спершу хірурги видалили уражені саркомою кістки – частину стегна, гомілки та колінний суглоб.

Зараз дивляться

У режимі реального часу просто під час операції спеціалісти обстежили у лабораторії тканини на злоякісність, аби бути певними, що видалили всю пухлину — без залишку.

Наступний етап операції — та сама ротаційна пластика. Команда хірургів з’єднала дві кістки різних діаметрів — стегнову та великогомілкову,  останню при цьому розвернули на 180 градусів — п’яткою вперед.

Після цього наклали гіпс та зафіксували металевою пластиною.

Така трохи дивна, рідкісна для України операція – єдино можливий вихід, щоб зберегти функціональність ноги юній дівчині з остеосаркомою. І щоб згодом їй могли підібрати сучасний протез.

Діагноз – остеосаркома не став вироком

Про свій небезпечний діагноз — рак кісток — Юля з Івано-Франківська дізналась за день до свого 18-річчя. Вона десь вдарилась ногою і звернулася до лікарів, бо біль довго не минав.

Після ретельного обстеження встановили невтішний діагноз: остеосаркома 2B стадії.

В Івано-Франківській дитячій обласній клінічній лікарні юній пацієнтці провели шість сеансів хіміотерапії, однак вони не допомогли.

Хвороба прогресувала.

Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише в один спосіб — терміново видалити уражену стегнову кістку. Але у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож мова йшла про ампутацію ноги на високому рівні.

Аби поборотися за якість подальшого життя дівчини та зберегти кінцівку максимально функціональною, свої зусилля об’єднали лікарі одразу чотирьох лікарень: Київської міської дитячої клінічної лікарні №2, Київського міського центру пластичної мікрохірургії, Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Далі – життя

Хірургічне втручання у дітей, яким через рак кісток видаляють частину ноги разом з коліном, а нижню частину кінцівки разом зі стопою розвертають на 180 градусів і пришивають до стегнової кістки задом наперед – якраз і називається ротаційною пластикою.

Її роблять для того, щоб стопа якийсь час виконувала роль втраченого коліна. Згодом це дозволить підібрати і встановити функціональний протез і, наскільки це можливо, зберегти чутливість та рухливість кінцівки

Складна і ризикована операція пройшов успішно.

Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хіміотерапію та боротьбу з недугою.

Коли нога дівчини остаточно загоїться і у пацієнтки з’явиться більше сил, вона зможе займатися із фізичним терапевтом та розробляти кінцівку.

Потім на Юлю чекає протезування. Дівчина налаштована позитивно. Сучасний функціональний протез дозволить їй ходити. І жити.

Джерело і фото:

Джерело матеріала
loader
loader