Зеленський у десяту річницю Майдану закликав українців бути сильними та єдиними. Він застеріг «політиканів» від «боротьби за крісла»
Зеленський у десяту річницю Майдану закликав українців бути сильними та єдиними. Він застеріг «політиканів» від «боротьби за крісла»

Зеленський у десяту річницю Майдану закликав українців бути сильними та єдиними. Він застеріг «політиканів» від «боротьби за крісла»

Президент застеріг від небезпеки «політиканів» і «боротьби за крісла» та пошуку компромісів із тиранами. За його словами, сьогодні твориться новий виток нашої історії і саме від нас залежить, що про нас напишуть у підручниках історії.

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня гідності і свободи. Він закликав бути сильними та єдиними, бо тільки такі можуть бути вільними та перемогти. 

«10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі. 10 років тому люди об’єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. І тоді фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності», — сказав він у своєму відеозверненні.

Зеленський додав, щоразу, коли в українців хочуть щось відібрати, на спротив цьому стає все більше й більше людей: «Коли барикади Майдану змінюються на окопи Донбасу, а згодом на спротив по всій лінії фронту — півночі, півдня й сходу. Коли захист демократичних цінностей переростає в оборону суверенітету і територіальної цілісності. Коли протидія диктаторам всередині країни стає спротивом окупантам і терористам ззовні».

Президент сказав, що сьогодні твориться новий виток нашої історії: «Саме від нашого покоління залежить, який напрямок вона отримає. Що напишуть про нас у підручниках історії. Що скажуть про нас нащадки: "Вони боролись, але не змогли" чи "Вони бились і перемогли"».

За словами президента, після Революції Гідності Україна щороку робить все, щоб «у колі зірок на прапорі ЄС, сяяла зірка України».

При цьому президент застеріг про небезпеку «політиканів» та «боротьби за крісла»: «Якщо на зміну державним діячам приходять політикани. Коли борються за крісла, а не за людей. Коли власне его стає важливішим за власну країну. Коли не стоять до кінця й до статусу "лідер", "глава", "гетьман" додається приставка "в еміграції".

Коли ворогу вдається розколоти внутрішню єдність. Коли ми сваримось, а потім втомлюємось, зневірюємось. А потім виживаємо. У нових періодах нової неволі й бездержавності».

Він також нагадав про небезпеку пошуку «компромісів з терористами»: «Коли ворогу вдається підірвати міжнародну підтримку й солідарність. Коли цивілізований світ починає шукати компроміси з терористами та йти на поступки тиранам. Тоді неодмінно програємо ми всі. Україна. Європа. Світ. Програємо, наївно думаючи, що з ними може бути нічия. Нічия неможлива».

«Ми сильні. Маємо бути сильними. Бо тільки в сильних вірять, тільки сильні творять майбутнє. Тільки сильні можуть бути єдиними. Єдиними, аби стати вільними. Вільними, аби бути гідними. Заради нових часів. Коли центральні площі наших міст отримають нові й назавжди незмінні назви. На честь героїв. На честь визволителів. Маріуполя, Бердянська, Мелітополя. На честь звільнення Донбасу, Криму.

На честь возз’єднання України у своїх кордонах. Коли в книгах з історії через роки й століття про період незалежності з 1991 року писатимуть як про безперервний. Коли в нашому календарі поруч із Днями Незалежності, Державності, Соборності, Гідності і Свободи з’явиться День перемоги. Перемоги України. Гідних і вільних людей», — сказав президент.

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи. Цього дня у Києві на Майдані Незалежності почалися дві українські революції — Помаранчева революція 2004 року та Революція Гідності 2013-2014 років. Перемога суспільства в останній вилилась у перше вторгнення Росії на територію України та окупацію Криму і частини сходу країни.

Початок обох київських Майданів відбувся у день святого Архистратига Михаїла — історичного покровителя Києва, який за старим стилем відзначали 21 листопада.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Володимир Зеленський Майдан
Джерело матеріала
loader
loader