ХАМАС звільнив щонайменше 24 заручники із Гази з початком перемир’я з Ізраїлем
ХАМАС звільнив щонайменше 24 заручники із Гази з початком перемир’я з Ізраїлем

ХАМАС звільнив щонайменше 24 заручники із Гази з початком перемир’я з Ізраїлем

Палестинське збройне угруповання ХАМАС звільнило щонайменше 24 заручників, які перебували в полоні в секторі Газа протягом майже семи тижнів. Зі свого боку Ізраїль звільнив 39 палестинських в’язнів за кілька годин після набуття чинності перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС за посередництва Катару.

Серед звільнених – 13 ізраїльтян, 10 громадян Таїланду й один громадянин Філіппін, повідомив у п’ятницю Маджед аль-Ансарі, представник Міністерства закордонних справ Катару.

Примітно, що за інформацією Reuters, було звільнено “близько 12 тайських заручників”, відповідно, може йтися про 26 звільнених людей з боку ХАМАС.

Зараз дивляться

Представники МКЧХ в Ізраїлі та на окупованих територіях заявили, що доправили групу полонених із сектору Гази на прикордонний перехід Рафах із Єгиптом.

– Ми з полегшенням підтверджуємо безпечне звільнення 24 заручників, – написав МКЧХ у мережі X, раніше відомій як Twitter.

Обмін утримуваними особами між Ізраїлем і ХАМАС

Звільнення 24 заручників – із приблизно 240, захоплених ХАМАС під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня, – відбулося після набуття чинності угодою між Ізраїлем і ХАМАС, яка передбачає чотириденне перемир’я та обмін полонених на палестинців, яких утримують в ізраїльських в’язницях.

Ізраїльські бранці повернулися на ізраїльську територію, де вони пройдуть медичне обстеження перед возз’єднанням зі своїми сім’ями, повідомила армія.

Серед них четверо дітей і шість літніх жінок, ідеться у списку, опублікованому канцелярією прем’єр-міністра Ізраїлю.

– Наші громадяни пройшли первинний медичний огляд, і їхні сім’ї були проінформовані призначеними посадовими особами про те, що вони повернулися, – йдеться в заяві.

У відеозаписі прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його уряд має намір домогтися повернення всіх полонених, які залишилися.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Катар повідомив, що в межах угоди було звільнено 39 палестинських жінок і дітей, яких утримують в ізраїльських в’язницях. Ізраїль підтвердив, що 39 ув’язнених було звільнено.

Кадура Фарес, який очолює неурядову організацію Клуб палестинських в’язнів, повідомив, що 33 ув’язнених, звільнених на Західному березі Йордану, передали команді МКЧХ. За його словами, шістьох осіб, що залишилися, було звільнено з єрусалимської в’язниці.

Відповідно до угоди, укладеної за посередництва Катару, ХАМАС звільнить 50 жінок і дітей із приблизно 240 осіб, захоплених у полон під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня.

В обмін на це Ізраїль звільнить загалом 150 палестинських жінок і дітей, яких утримують в ізраїльських в’язницях.

Серед бранців, захоплених ХАМАС 7 жовтня, є ізраїльські солдати і цивільні особи, а також жителі десятків зарубіжних країн. Як в Ізраїлі, так і за кордоном сім’ї захоплених у полон людей виступають за їхнє звільнення.

Громадяни Таїланду і Філіппін теж у списках

Представник Катару Аль-Ансарі заявив, що 10 громадян Таїланду і громадянин Філіппін були звільнені поза рамками угоди про перемир’я.

Раніше в п’ятницю прем’єр-міністр Таїланду Среттха Тавісін заявив, що 12 тайських громадян, які надали допомогу в Газі, були звільнені.

– Сторона безпеки і міністерство закордонних справ підтвердили, що 12 тайських заручників уже звільнено, – написав він на сайті X.

За даними МЗС Таїланду, на момент теракту, внаслідок якого загинули щонайменше 32 тайських робітників, в Ізраїлі працювало приблизно 30 тис. тайців, переважно в сільськогосподарському секторі країни. Тайці, які шукають роботу за кордоном, часто приїжджають до Ізраїлю за угодою про роботу.

Джерела: AlJazeera, Reuters, The Guardian, Sky News

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader