Перемир’я на Близькому Сході веде до припинення вогню та обміну заручниками, але б’є по Нетаньяху
Перемир’я на Близькому Сході веде до припинення вогню та обміну заручниками, але б’є по Нетаньяху

Перемир’я на Близькому Сході веде до припинення вогню та обміну заручниками, але б’є по Нетаньяху

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього спеціально для "Телеграфу" пояснив, як операція проти ХАМАС може призвести до відставки Нетаньяху

Попри перемир’я між Ізраїлем та ХАМАС, яке розпочалося у п’ятницю, 24 листопада, ситуація на Близькому Сході залишається напруженою. Тимчасове припинення вогню, швидше за все, не конвертується у довгострокове. Ізраїль уже дав це зрозуміти. І США погоджуються з таким підходом. Хоча з раціональної точки зору всім потрібне припинення вогню.

Немає сумнівів, що буде спроба чинити тиск на Ізраїль, щоб перевести війну у формат малої інтенсивності, користуючись припиненням вогню та обміном заручників. Але не факт, що це вийде.

Ізраїльський уряд перебуває під серйозним внутрішнім тиском – і з боку суспільства, і з боку правих міністрів. Ті днями заявили прем’єру Нетаньяху, що якщо він не продовжить бойові дії в Газі після закінчення терміну перемир’я, то вони підуть із коаліції. А це може спровокувати дострокові вибори, в яких Біньямін Нетаньяху, з огляду на опитування, не переможе.

Цілі ЦАХАЛ (ізраїльської армії) незмінні – ліквідація військової інфраструктури ХАМАС, а також визволення заручників. Останнє частково відбувається у рамках домовленостей про тимчасове припинення вогню (у цей період терористи мають звільнити частину заручників).

А з приводу ХАМАС – очевидно, що бойові дії продовжуватимуться принаймні у північній частині сектору Гази. Ізраїль має плани щодо проведення операції в інших частинах анклаву. Але поки що незрозуміло, чи піде на це ЦАХАЛ.

На Ізраїль чинять тиск і регіональні гравці, і Європа зі США – щоб не відбувалося розповзання конфлікту. Щоб ізраїльтяни не перетворювали на руїни весь сектор Гази. Адже тоді масштаби гуманітарної катастрофи будуть набагато більшими, ніж зараз.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader