ШІ відкриє еру чотириденного робочого тижня: вчені провели дослідження, що стосується мільйонів людей
ШІ відкриє еру чотириденного робочого тижня: вчені провели дослідження, що стосується мільйонів людей

ШІ відкриє еру чотириденного робочого тижня: вчені провели дослідження, що стосується мільйонів людей

Вже через 10 років, до 2033 року, штучний інтелект (ШІ) дозволить мільйонам співробітників скоротити тривалість робочого тижня до 4 днів. ШІ може значно збільшити продуктивність праці, що дозволить людям отримати більше часу на відпочинок та саморозвиток.

Таких висновків дійшли автори доповіді GPT-4 (Day Week), яку підготували в аналітичному центрі Autonomy. Згідно з дослідженням, яке провели у Великій Британії, в цій країні завдяки ШІ на чотириденний робочий тиждень може перейти близько третини робочої сили.

Так, автори доповіді припускають, що 8,8 млн працівників тільки у Великій Британії зможуть працювати по 8 годин на добу чотири дні на тиждень. Тобто робочий тиждень скоротиться з 40 години до 32.

Водночас ще 27,9 млн осіб, що становить 88% робочої сили в Британії, також можуть скоротити робочий час, хоч і не так суттєво. За розрахунками, економія становитиме щонайменше 10%.

В Autonomy зафіксували, що ШІ щороку збільшує продуктивність роботи співробітників-людей на 1,5%. "Коротший робочий тиждень – це найбільш відчутний спосіб гарантувати, що ШІ принесе користь як працівникам, так і компаніям. Якщо ми хочемо, щоб ШІ був справедливо впроваджений в економіці, він має відкрити нову еру чотириденного робочого тижня для всіх", – вважає директор з досліджень у Autonomy Уїлл Стронг.

До речі, мільярдер Білл Гейтс дивиться на питання із ще більшим оптимізмом. Він вважає, що завдяки ШІ люди зможуть працювати лише 3 дні на тиждень.

Як пише Fortune, Гейтс вважає, що в майбутньому ШІ не відбере робочі місця у людства, а навпаки, допоможе працівникам. Однак для цього необхідно, щоби так вирішили самі люди. "Якщо ви зрештою створите суспільство, в якому вам доведеться працювати лише три дні на тиждень, це, ймовірно, нормально", - упевнений мільярдер.

Про те, що з розвитком ШІ тривалість робочого тижня скоротиться, нещодавно говорив і голова фінансової корпорації JPMorgan Джеймі Даймон: "Ваші діти житимуть до 100 років і не хворітимуть на рак завдяки технологіям, а працюватимуть вони, швидше за все, три з половиною дні в тиждень".

Останні роки компанії по всьому світу тестують перехід на чотириденний робочий тиждень. Експерименти проходять у різних форматах, також пропонуються різні форми самого переходу. Однак переважне тестування показує або збереження, або підвищення продуктивності праці одночасно з помітним зростанням добробуту працівників.

Як повідомляв OBOZ.UA, наприклад, у Канаді завершився великий експеримент із впровадження чотириденного тижня. Тестування тривало цілий рік і показало перспективні результати. Роботодавці не тільки не помітили падіння продуктивності праці, а й зафіксували його зростання, а співробітники стали значно здоровішими та щасливішими. Більшість вирішила залишити чотириденну навіть після закінчення експерименту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader