Вчені знайшли «перемикач», який викликає смерть ракових клітин
Вчені знайшли «перемикач», який викликає смерть ракових клітин

Вчені знайшли «перемикач», який викликає смерть ракових клітин

Вчені знайшли «перемикач», який викликає смерть ракових клітин

Поки що цього вдалося добитися лише в лабораторії.

Вчені знайшли спосіб «відчинити двері» до серця ракових клітин, зробивши їх вразливими для медикаментозного лікування. Ця стратегія працює, запускаючи "бомбу сповільненої дії" на клітинах, які вистилають кровоносні судини, пов'язані з пухлиною, повідомляє Science Alert.

Ці судини контролюють доступ до тканин пухлини. Поки вони не відкриються, імунні клітини не можуть проникнути в пухлину та боротися з нею. А "бомба сповільненої дії" у них насправді є "рецептором смерті" Fas (або CD95). При активації правильним антитілом він запускає запрограмовану смерть клітини.

Вчені з Каліфорнійського університету в Девісі та Університету Індіани стверджують, що донедавна Fas "недооцінювали в імунотерапії раку". На сьогоднішній день жодне антитіло з Fas не пройшло клінічних випробувань.

Але в ході експериментів у лабораторії та на мишах вченим вдалося ідентифікувати специфічні антитіла, які при приєднанні до Fas-рецепторів викликають самознищення клітини.

Антитіло, яке пов'язується з епітопом (специфічною частиною «рецептора смерті»), насправді стає перемикачем смерті клітини. Як тільки його вдається увімкнути, інші методи лікування раку, такі як терапія CAR-T, зможуть отримати доступ до більшої кількості своїх цілей, які часто згруповані разом і приховані всередині пухлини.

CAR-T-терапія працює шляхом програмування власних лейкоцитів людини, званих Т-клітинами, на зв'язування та атаку певних типів ракових клітин. Але ці клітини не можуть пройти повз супутні клітини, у яких відсутні антигени, які використовуються для атаки на ракові. Тому CAR-T-терапія була схвалена тільки для лікування лейкемії, але не може впоратися з великими пухлинами.

У ході нового дослідження вчені розробили два сконструйовані антитіла, які були «надзвичайно ефективними» при прикріпленні до Fas-рецепторів і викликали саморуйнування супутніх клітин. Вони змогли впоратися з раком яєчників та іншими лініями пухлинних клітин, які вивели у лабораторії.

Раніше вчені розробили та випробували нові потенційні ліки від раку, які діють за аналогією з мРНК-вакцинами проти COVID-19. Новий метод полягає у доставці до ракових клітин мРНК, що змушує їх виробляти токсичний білок для руйнування пухлини.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело матеріала
loader
loader