Якщо рішення не відображає реального стану здоров’я: як оскаржити висновки ВЛК
Якщо рішення не відображає реального стану здоров’я: як оскаржити висновки ВЛК

Якщо рішення не відображає реального стану здоров’я: як оскаржити висновки ВЛК

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України пояснили, як військовослужбовець може оскаржити висновки військово-лікарської комісії, якщо її рішення не відображає реального стану здоров’я.

Два варіанти

– Варіантів оскарження два: у досудовому порядку та через суд. Зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду в досудовому порядку і краще почати з нього, – йдеться в повідомленні МОЗ.

Що необхідно зробити

Далі експерти розповіли, що для цього необхідно зробити. А саме:

Зараз дивляться
  • написати заяву/скаргу про незгоду з висновками ВЛК та проханням переглянути зазначене рішення вище ВЛК;
  • долучити до заяви/скарги всі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Повторний огляд

За словами фахівців, усі ці документи необхідно або самостійно принести у вищу ВЛК, або надіслати поштою цінним листом із повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.

Далі військово-лікарська комісія переглядає оскаржувану постанову і може направити на повторний (контрольний) медичний огляд.

Потім позивачеві надають новий висновок про стан здоров’я, саме його тепер братимуть до уваги. У спірних і складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК), зазначають експерти.

Коли звертатися до суду

За їхніми словами, якщо оскарження в досудовому порядку не принесло позитивного результату – позивач може звернутися до суду.

Експерти зазначили, що суд не може скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, оскільки це не входить до його компетенції. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії і на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК.

Теги за темою
Суд
Джерело матеріала
loader
loader