Нанороботи можуть спілкуватися з медичними імплантами через кровотік
Нанороботи можуть спілкуватися з медичними імплантами через кровотік

Нанороботи можуть спілкуватися з медичними імплантами через кровотік

Вчені розробили технологію, що дозволяє двом системам взаємодіяти всередині організму людини через кров. Такий підхід дозволить по-новому лікувати багато хвороб, а також бездротовим способом контролювати роботу внутрішніх органів.

Біомедичні імпланти зробили величезний внесок у розвиток сучасної медицини і сьогодні можуть контролювати активність таких найважливіших органів, як серце та мозок. Поки що головною проблемою залишається ефективна біомолекулярна комунікація — бездротові технології не можуть проникати через усі тканини людини, а дротові інструменти навряд чи можна назвати рішеннями, що покращують якість життя пацієнта.

У новому дослідженні вчені з Політехнічної школи Лозанни  розробили  експериментальну систему, за допомогою якої нанороботи можуть взаємодіяти з імплантами через кровотік.

«Це неймовірна нова ідея, – заявив автор роботи Хайтам Аль Хассанія. — Тепер можна надсилати закодовані в молекулах дані через кровоносну систему та керувати ними діями, подібно до роботи гормонів».

Вчені протестували технологію на системі кровообігу в лабораторії, що складається з трубок та насосів, що імітують кровоносні судини та серце. Експерименти показали, що такий метод працює одночасно з чотирма пристроями, що передають молекулярні сигнали, та працює краще, ніж існуючі підходи.

Звичайно, в живих організмах набагато більше супутніх факторів, проте поки що вчені продемонстрували життєздатність нової концепції. Надалі вони протестують систему на моделях тканини людини, щоб довести її потенційну ефективність щодо клінічних досліджень.

Джерело матеріала
loader
loader