Підтверджено, що мавпяча віспа передається статевим шляхом – кордонів для хвороби більше не існує
Підтверджено, що мавпяча віспа передається статевим шляхом – кордонів для хвороби більше не існує

Підтверджено, що мавпяча віспа передається статевим шляхом – кордонів для хвороби більше не існує

Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала екстрене  повідомлення стосовно мавпячої віспи.

Агентство охорони здоров’я ВООЗ заявило, що отримано остаточний доказ того, що ця хвороба передається статевим шляхом, отже жодні кордони її вже не здатні стримати.

Мавпяча віспа вже в Європі

Нині африканська країна Конго переживає найбільший за всю історію спалах мавпячої віспи, або, як її називають, міпокс (mppox). Хвороба поширюється стрімко і, як тепер виявилося, може становити загрозу не лише для африканських країн.

Зараз дивляться

ВООЗ оголосила спалах глобальною надзвичайною ситуацією – на сьогодні зареєстровано близько 91 тис. випадків мавпячої віспи.

Щойно міпокс діагностований у Бельгії. Проведене епідрозслідування виявило, що бельгієць, який ідентифікує себе як  «чоловіка, котрий має сексуальні стосунки з іншими чоловіками», ще в березні відвідав Конго, де проводив час у підпільних клубах для геїв і бісексуалів.

За словами ВООЗ, серед його сексуальних контактів п’ять пізніше дали позитивний результат на мавпячу віспу.

– Це перший остаточний доказ передачі віспи мавп статевим шляхом, — сказав Ойевале Томорі, нігерійський вірусолог, який входить до консультативних груп ВООЗ.

Статевий шлях передачі хвороби вже не викликає сумнівів

Мавпяча віспа була ендемічним захворюванням у деяких частинах Центральної та Західної Африки протягом десятиліть, люди заражалися переважно від інфікованих гризунів. Виникали обмежені спалахи хвороби.

Тепер же доведено, що поширення міпокс у більш ніж 100 країнах можна пояснити статевим способом передачі збудника.

ВООЗ додала, що цьогорічний спалах віспи в Конго, в результаті якого заразилися понад 12 500 людей і загинули близько 580, також став першим випадком, коли захворювання було виявлено в столиці Кіншасі та в охопленій конфліктом провінції Південне Ківу.

За словами ВООЗ, ці цифри приблизно вдвічі перевищують кількість жертв віспи у 2020 році, що робить цей спалах найбільшим за всю історію Конго.

Вірусолог Томорі сказав, що навіть ці цифри, ймовірно, занижені, бо  гей-спільноти приховують випадки хвороби через драконівські закони проти ЛГБТК.

Він попередив, що така ситуація ускладнює боротьбу з хворобою.

Симптоми мавпячої віспи

Вірус mpox викликає лихоманку, озноб, висип і ураження на обличчі або статевих органах. Більшість людей одужують протягом кількох тижнів, не потребуючи госпіталізації. Але важкі випадки можуть закінчитися смертю.

– Ми роками попереджали, що мавпяча віспа — реальна проблема не лише для Африки, — наголосив вірусолог.

Тепер же, коли підтверджено передачу збудника статевим шляхом, ВООЗ почала ставитися до пересторог вірусологів набагато серйозніше.

Джерело:

Теги за темою
Бельгія
Джерело матеріала
loader