Ви не дочекаєтесь до Різдва: хитрий рецепт розкішного "подвійного" Штоллена
Ви не дочекаєтесь до Різдва: хитрий рецепт розкішного "подвійного" Штоллена

Ви не дочекаєтесь до Різдва: хитрий рецепт розкішного "подвійного" Штоллена

В цьому штоллені поєднуються два види тіста та марципанова начинка

Ми ділились рецептом чудових ласощів — Вергунів. Але до Різдва лишилось кілька тижнів, тож саме час пекти Штоллени.

Цим рецептом поділились у спільноті "Рецепти Лілії Цвіт". Цей Штоллен — чудове поєднання двох видів тіста з марципановою начинкою. Коли настоїться, він буде неймовірно ароматним. З наведеної кількості інгредієнтів виходить понад два кілограми тіста.

Інгредієнти :

  • Борошно — близько 600 г
  • Розпушувач -15/20 г
  • Какао -2 ст.л (в темне тісто)
  • Цукор — 200 г
  • Мигдалеве борошно — 4 ст. л.
  • Сир 5% — 300 г (без грудочок)
  • Масло 82,5% — 250 г
  • Яйця — 2 шт
  • Цедра 1/2 апельсина ,1/2 лимона
  • Апельсинова паста — 2 ст.л
  • Куркума -1/2 ч.л
  • Кориця — 1 ч.л.
  • Коріандр, гвоздика — ½ ч.л.
  • Мускатний горіх — ½ ч.л.
  • Кардамон — ½ ч.л.
  • Бадьян -1/2 ч.л
  • Ванільний цукор -10 гр. пакетик

Для начинки:

  • Сухофрукти — 500 -600 г
  • Горіхи -150 г
  • Цукати -150 г
  • Ром темний — 300 мл.
  • Сік з одного апельсина

Спосіб приготування:

  1. Як мінімум, за 2-3 дні до приготування слід підготувати сухофрукти. Миємо їх, складаємо в банку.
  2. Заливаємо сухофрукти алкоголем, соком з 1 апельсина. Закриваємо кришкою і прибираємо в темне та прохолодне місце.
  3. Вже безпосередньо в день випікання сир збиваємо занурювальним блендером або протираємо через сито. Масло кімнатної температури кілька хвилин збиваємо з цукром. Додаємо прянощі, ванільний цукор, цедру та сіль.
  4. Перемішуємо масляну масу, додаємо яйця. Також додаємо сир, мигдалеве борошно. Перемішуємо, поступово додаємо просіяне борошно не все (500 г) з розпушувачем.
  5. Замішуємо м’яке тісто, додаємо сухофрукти та горіхи. Вимішуємо та ділимо на дві частини.
  6. Від однієї частини тіста беремо 1/3 та додаємо какао. Цю часточку вимішуємо.
  7. В білу частину додаємо ще 50 г борошна. Виходять дві більші частини білого тіста та дві менші — шоколадного.
  8. Підсипаємо стіл борошном та формуємо штоллени. Для цього розкочуємо біле тісто в прямокутний овал, а темне — в такий же, але меншого розміру.
  9. Кладемо марципан, попередньо сформований валиком. Одну сторону тягнемо до середини на ⅓, іншу кладемо зверху.
  10. Деко застеляємо пергаментом, викладаємо штоллени так, щоб між ними були бортики з пергаменту. Випікаємо розігрітій духовці до 180-190 г , 50-60 хв. Якщо верх сильно рум’яниться — можна прикрити фольгою.
  11. Ще гарячі штоллени наколюємо шпажкою, змащуємо розтопленим маслом, посипаємо цукром, тоді пудрою. Потім повторюємо — ще раз маслом та щедро-щедро посипаємо пудрою. Робимо це з усіх сторін.

Загортаємо штолени в пергамент і залишаємо так на кілька тижнів — просочуватись. Також ми ділились рецептом чудового глінтвейну.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader
loader