В цьому штоллені поєднуються два види тіста та марципанова начинка
Ми ділились рецептом чудових ласощів — Вергунів. Але до Різдва лишилось кілька тижнів, тож саме час пекти Штоллени.
Цим рецептом поділились у спільноті "Рецепти Лілії Цвіт". Цей Штоллен — чудове поєднання двох видів тіста з марципановою начинкою. Коли настоїться, він буде неймовірно ароматним. З наведеної кількості інгредієнтів виходить понад два кілограми тіста.
Інгредієнти :
- Борошно — близько 600 г
- Розпушувач -15/20 г
- Какао -2 ст.л (в темне тісто)
- Цукор — 200 г
- Мигдалеве борошно — 4 ст. л.
- Сир 5% — 300 г (без грудочок)
- Масло 82,5% — 250 г
- Яйця — 2 шт
- Цедра 1/2 апельсина ,1/2 лимона
- Апельсинова паста — 2 ст.л
- Куркума -1/2 ч.л
- Кориця — 1 ч.л.
- Коріандр, гвоздика — ½ ч.л.
- Мускатний горіх — ½ ч.л.
- Кардамон — ½ ч.л.
- Бадьян -1/2 ч.л
- Ванільний цукор -10 гр. пакетик
Для начинки:
- Сухофрукти — 500 -600 г
- Горіхи -150 г
- Цукати -150 г
- Ром темний — 300 мл.
- Сік з одного апельсина
Спосіб приготування:
- Як мінімум, за 2-3 дні до приготування слід підготувати сухофрукти. Миємо їх, складаємо в банку.
- Заливаємо сухофрукти алкоголем, соком з 1 апельсина. Закриваємо кришкою і прибираємо в темне та прохолодне місце.
- Вже безпосередньо в день випікання сир збиваємо занурювальним блендером або протираємо через сито. Масло кімнатної температури кілька хвилин збиваємо з цукром. Додаємо прянощі, ванільний цукор, цедру та сіль.
- Перемішуємо масляну масу, додаємо яйця. Також додаємо сир, мигдалеве борошно. Перемішуємо, поступово додаємо просіяне борошно не все (500 г) з розпушувачем.
- Замішуємо м’яке тісто, додаємо сухофрукти та горіхи. Вимішуємо та ділимо на дві частини.
- Від однієї частини тіста беремо 1/3 та додаємо какао. Цю часточку вимішуємо.
- В білу частину додаємо ще 50 г борошна. Виходять дві більші частини білого тіста та дві менші — шоколадного.
- Підсипаємо стіл борошном та формуємо штоллени. Для цього розкочуємо біле тісто в прямокутний овал, а темне — в такий же, але меншого розміру.
- Кладемо марципан, попередньо сформований валиком. Одну сторону тягнемо до середини на ⅓, іншу кладемо зверху.
- Деко застеляємо пергаментом, викладаємо штоллени так, щоб між ними були бортики з пергаменту. Випікаємо розігрітій духовці до 180-190 г , 50-60 хв. Якщо верх сильно рум’яниться — можна прикрити фольгою.
- Ще гарячі штоллени наколюємо шпажкою, змащуємо розтопленим маслом, посипаємо цукром, тоді пудрою. Потім повторюємо — ще раз маслом та щедро-щедро посипаємо пудрою. Робимо це з усіх сторін.
Загортаємо штолени в пергамент і залишаємо так на кілька тижнів — просочуватись. Також ми ділились рецептом чудового глінтвейну.