Портативний лазерний пристрій забезпечить швидку діагностику черепно-мозкових травм
Портативний лазерний пристрій забезпечить швидку діагностику черепно-мозкових травм

Портативний лазерний пристрій забезпечить швидку діагностику черепно-мозкових травм

Вчені з Університету Бірмінгема представили новий діагностичний пристрій, який використовує безпечний лазер для виявлення черепно-мозкової травми. Технологія, що включає систему раманівської спектроскопії, сканує задню частину ока, виявляючи біомаркери ЧМТ. Неінвазивну та швидку методику можна буде використовувати будь-де, наприклад, на місці ДТП. Це має велике значення, оскільки життєво важливі рішення про лікування повинні бути прийняті першу годину після травми. Планується адаптація технології портативний пристрій для використання в цей критичний період.

Існує гостра необхідність нових технологій для більш оперативної діагностики черепно-мозкової травми (ЧМТ), яка є провідною причиною смертності. ЧМТ може виникнути через раптовий удар або струс голови, викликаючи як легкі, так і тяжкі ушкодження головного мозку. Життєво важливі рішення про лікування повинні бути прийняті першу годину після травми. Але нинішня діагностика ґрунтується на спостереженні бригад швидкої допомоги, а також МРТ чи КТ у лікарні, яка може перебувати далеко.

Дослідники з Бірмінгема спроектували та розробили новий діагностичний портативний пристрій для оцінки стану пацієнтів одразу після виникнення травми. Воно швидке, точне та неінвазивне, а також не викликає додаткового дискомфорту. Розробка може надати інформацію про тяжкість травми та підходить для використання на будь-якому місці - на узбіччі дороги, на полі бою або на спортивних змаганнях.

Пристрій складається з безпечного для очей лазера класу 1 з маркуванням CE та системи раманівської спектроскопії, яка використовує світло для визначення біохімічних та структурних характеристик молекул шляхом аналізу їхнього розсіювання світла. Воно сканує задню частину ока, де знаходиться зоровий нерв. Оскільки зоровий нерв тісно пов'язаний з мозком, він несе ту саму біологічну інформацію у вигляді білкових та ліпідних біомаркерів. Ці біомаркери існують у дуже жорстко регульованому балансі, а це означає, що навіть найменші зміни можуть мати серйозні наслідки для здоров'я мозку. ЧМТ викликає зміну цих біомаркерів, які можна зафіксувати.

Попередні дослідження підкреслили точність цієї технології у виявленні змін у мозку та очних тканинах тварин з різними ступенями черепно-мозкової травми, навіть найдрібніших. Нове дослідження докладно описує етапи розробки, виробництва та оптимізації прототипу для перевірки концепції, а також його використання для аналізу біохімічних відбитків черепно-мозкової травми на зоровому нерві. Це спрямовано визначення життєздатності цього підходу для попередньої діагностики ЧМТ дома події.

Дослідники сконструювали модель ока, щоб перевірити розташування та здатність пристрою фокусуватися на задній частині ока. Вони використовували тканини тварин, щоб визначити, чи здатна система розрізняти стани з черепно-мозковою травмою та без неї. Також вчені використали штучний інтелект для швидкої класифікації ЧМТ. Пристрій готовий для додаткових досліджень, включаючи перевірку його застосування в клінічній практиці, оцінку ефективності, а також вивчення того, наскільки воно зручне для пацієнтів.

Вчені очікують, що діагностичний пристрій буде перетворено на портативну технологію, придатну для використання в умовах надання медичної допомоги. Воно зможе швидко визначити, чи сталася черепно-мозкова травма, а також класифікувати її як легку, помірну чи тяжку, що дозволить провести тріаж вчасно.

Джерело матеріала
loader
loader