Біороботи з клітин людини відновили пошкоджену нервову тканину
Біороботи з клітин людини відновили пошкоджену нервову тканину

Біороботи з клітин людини відновили пошкоджену нервову тканину

Розроблений американськими вченими новий підхід планують використовувати у персоналізованій регенеративній медицині для відновлення пошкоджень різних типів тканин. Технологія працює за рахунок природних функцій клітин біоробота, а також особливий процес їх культивування.

Команда дослідників з Університету Тафтса розробила крихітних роботів із клітин людини, які здатні відновити пошкоджену тканину. У перших експериментах біороботи або, як їх назвали вчені, антроботам вдалося повністю відновити пошкодження на шарі нейронів, пише  Nature.

Для створення антробота використовували клітини трахеї людини та вирощували їх у гелі протягом двох тижнів. На третьому тижні культивація клітин проводилася менш в'язкому розчині, завдяки чому крихітні волоски на клітинах — вії — перемістилися назовні, а чи не всередину. В результаті ці вії працювали подібно до веслів, переміщуючи клітини по прямих або хаотичних траєкторіях.

Незабаром кілька антроботів помістили у чашку Петрі на пошкоджений шар нервової тканини.

Досить швидко вони злилися в одну загальну структуру і за три дні пошкоджена тканина повністю відновилася, ніж вчені не очікували.
За їх словами, об'єднавши кілька типів клітин та досліджуючи інші стимули, можна розробити антроботів, які зможуть виконувати складніші функції, такі як конструювання чи дослідження тканин. Наприклад, їх можна буде використовувати для очищення артерій, доставки ліків та багатьох інших цілей. В даний час дослідження продовжуються - вчені працюють над вивченням усіх деталей механізму регенерації тканини за допомогою антроботів.
Джерело матеріала
loader
loader