Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни
Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни

Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Захід почав запроваджувати жорсткі санкції проти Кремля, метою яких було значно скоротити доходи Росії від експорту сировини; підірвати військовий потенціал РФ та її здатність вести війну; і загалом сильно вдарити по російській економіці.

Аналітики Atlantic Council оцінили, наскільки економічні санкції Заходу вплинули на РФ.

Російські банки, як і раніше, можуть використовувати платформу SWIFT для проведення міжнародних транзакцій і розрахунків.

Зараз дивляться

Також РФ продає нафту дорожче 60 доларів за барель, як раніше встановила G7. А 71% поставок здійснюється через тіньовий флот.

У першій половині 2023 року Росія імпортувала високопріоритетні бойові технології на суму майже 800 млн доларів, незважаючи на експортні обмеження.

На жаль, усі перераховані вище західні санкції мали лазівки, винятки або недоліки, і Росія змогла ними скористатися. Наприклад, заборона SWIFT була половинчастим заходом, який не поширювався на банки, що проводять енергетичні операції.

Обмеження цін на нафту не має надійного механізму примусу. Рахунки РФ на Заході було заморожено, але Москва накопичила свої золоті запаси задовго до вторгнення 2022 року, що дало змогу їй пом’якшити ефект від цього заходу.

Росія, як і раніше, має доступ до SWIFT

2 березня 2022 року Єврокомісія ухвалила постанову про виключення семи російських банків із системи міжбанківських повідомлень Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), яка дає змогу передавати інформацію про транзакції. У червні 2022 року доступу до SWIFT позбулися ще три великі банки.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Відключення SWIFT мало перешкодити Росії проводити транзакції по всьому світу.

Однак ця заборона стосувалася тільки великих банків, не пов’язаних з енергетичними операціями. Наприклад, Газпромбанк зберіг доступ до SWIFT, оскільки здійснював платежі під час торгівлі енергоносіями. Але цей банк без будь-яких обмежень з боку ЄС або Японії може проводити операції, не пов’язані з енергетикою.

Нижче на інфографіці список банків, які мають доступ до SWIFT.

Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни

Atlantic Council

Обмеження цін на нафту

У грудні 2022 року G7 ввела граничну ціну на російську нафту – 60 доларів за барель. Ціна була достатньо висока, щоб Москва продовжувала видобувати та експортувати нафту, але водночас обмежувала доходи РФ. Відтоді Росія втратила приблизно 47,3 млрд доларів доходів. Але в липні 2023 року ціна на російську нафту підскочила вище 60 доларів, а у вересні та жовтні перевищила 80 доларів за барель.

За даними аналітиків, Кремль зміг обійти обмеження цін завдяки так званому тіньовому флоту (танкери без страхування, з невідомими власниками). Крім того, ці танкери ігнорують необхідність технічного обслуговування, що може призвести до розливу нафти та екологічних катастроф.

В Atlantic Council зазначають, що змусити РФ утримати ціну в 60 доларів можна шляхом адекватного страхування під час проходження суден через територіальні води країн G7/ЄС, а також підвищити стандарти безпеки.

Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни

Atlantic Council

Росія буде змушена звернутися до західних страхових компаній і підтримувати вищі стандарти безпеки, що призведе до збільшення її витрат.

РФ продовжує експортувати алмази

Росія є найбільшою алмазодобувною країною у світі. Казначейство США занесло російську державну алмазовидобувну компанію Алроса до списку найбільших виробників алмазів 2022 року, внаслідок чого російський експорт упав. Але 2023 року Алроса все ж змогла збільшити свої продажі, і у відповідь на це ЄС ввів повну заборону на російські алмази.

Попри те, що російські алмази перестануть потрапляти на європейський ринок, передбачається, що РФ зможе їх продавати в ОАЕ. Тому Заходу треба працювати з ОАЕ, щоб закрити і цей ринок для Росії.

Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни

Atlantic Council

Крім того, Москва алмазами розплачується за санкційні товари, оскільки, на відміну від цифрових транзакцій, їх неможливо відстежити. Раніше Мінфін США попереджав, що російські алмази є дуже цінною заміною валюти. Саме тому слід посилити перевірку операцій за участю компаній, що торгують дорогоцінними металами та камінням.

Золото допомогло Росії стабілізувати курс рубля

У березні 2022 року союзники Великої сімки заморозили резерви центрального банку Росії, що призвело до вільного падіння курсу рубля. Однак незабаром він стабілізувався. Тут роль зіграло золото – непряма прив’язка до золота допомогла стабілізувати курс рубля до долара.

Центральний банк Росії встановив ціну на золото на рівні 5000 рублів за грам з 28 березня по 30 червня 2022 року. Ціна золота прив’язана до долара (63 долари за грам на той момент), тому фіксація рубля до золота фактично створила золотий обмінний курс, що дорівнює 1 долару за 79 рублів. Саме такий крок допоміг рублю.

Крім того, золото продовжує домінувати в російських резервах поряд з юанем. У разі серйозної фінансової кризи Росія могла б продати золото, щоб збалансувати дефіцит бюджету, або направити гроші на фінансування війни. Але поки що такого продажу російського золота не спостерігалося, а все тому, що Москва продовжує отримувати хороший прибуток від нафти та алмазів.

Експорт технологій подвійного призначення

Захід і союзники запровадили багатосторонній експортний контроль над технологіями подвійного призначення. Експорт дійсно скоротився протягом кількох місяців після нападу на Україну, але потім Росія почала закуповувати компоненти в третіх країнах.

Із січня по липень 2023 року Москва імпортувала військових технологій на суму $798 млн. Для порівняння, у перші п’ять місяців війни РФ ввезла товарів на $489 млн. Російські компанії можуть отримувати західні запчастини через посередників і виробників у третіх країнах.

Більш ніж половина російського імпорту, які йдуть на військові потреби, припадає на західних виробників, що входять до коаліції з експортного контролю. У цих компаній є заводи в Китаї, Гонконзі та інших місцях, звідки вони постачають товари в Росію або треті країни. Наприклад, 75% американських мікрочипів було поставлено в РФ із Гонконгу або Китаю.

Аналітики Atlantic Council пояснили, як РФ використовує лазівки в санкціях для продовження війни

Atlantic Council

Щоб закрити цю лазівку, уряди західних країн повинні обмінюватися інформацією з приватним сектором для виявлення кінцевих покупців. Також необхідно розслідувати порушення експортного законодавства і відкривати кримінальні справи.

Хоча експортний контроль підірвав здатність Росії виробляти нові літаки, але РФ змогла налагодити їхній ремонт. За наявними даними, 2022 року Росія імпортувала з третіх країн, таких як Китай і Туреччина, запчастини для літаків американського виробництва на $14 млн.

Щоб закрити цю лазівку, тут теж необхідний жорсткий контроль.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader