Білий дім розробив післявоєнний план для Гази – Politico
Білий дім розробив післявоєнний план для Гази – Politico

Білий дім розробив післявоєнний план для Гази – Politico

Чиновники адміністрації Байдена розробили багатоетапний план, який передбачає, що оновлена Палестинська адміністрація врешті візьме під свій контроль сектор Гази після війни.

Про це повідомляє видання Politico, зазначаючи, що це недосконале рішення, але американські чиновники розглядають його як найкращий з доступних варіантів.

Хоча держсекретар США Ентоні Блінкен та інші представники адміністрації публічно заявили, що “оновлена” Палестинська адміністрація має керувати сектором, вони не розкрили деталей того, як це буде працювати.

Зараз дивляться

— Але вони вже зіткнулися з опором із боку прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який фактично виключив майбутню роль Палестинської адміністрації в Газі. Ізраїльські чиновники здебільшого не бажають обговорювати щось, що виходить за межі нинішньої війни, яка була спровокована жорстокою атакою ХАМАС 7 жовтня, – пише видання.

Американські стратеги, які розробляють плани, постійно повертаються до Палестинської автономії. Вони кажуть, що це найбільш життєздатний варіант.

— Ми застрягли. Є сильне політичне бажання, щоб Палестинська автономія відігравала керівну роль в Газі, але вона має значні проблеми з легітимністю і можливостями, – сказав представник Держдепартаменту.

У чому полягає план США

Йдеться про багатоетапне відновлення Гази після закінчення важких боїв між ізраїльськими військами і бойовиками ХАМАСу. Відразу після цього для стабілізації регіону знадобляться міжнародні сили, а потім – оновлена Палестинська адміністрація, яка візьме на себе довгострокову відповідальність.

Ключовими частинами плану є збільшення допомоги у сфері безпеки. За словами високопоставленого чиновника адміністрації Байдена, Вашингтон хоче мати палестинську безпекову структуру в постконфліктному секторі Гази.

Чиновники на умовах анонімності підкреслили, що ідеї, які обговорюються, тільки формуються і залежать від численних непрогнозованих факторів. Американські чиновники очікують, що важкі бої триватимуть ще кілька тижнів, щонайменше.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Видання зазначає, що будь-яка стратегія США наштовхнеться на численні перешкоди, включаючи скептицизм Ізраїлю і розчарування арабів, хоча регіональні гравці і аналітики в цілому погоджуються з тим, що Вашингтон повинен буде відігравати вирішальну роль у післявоєнному етапі.

Хто відіграватиме роль у стабілізації Гази на перехідному етапі після завершення бойових дій

Адміністрація Байдена виключила можливість відправлення американських військ. Однією з ідей, яка обговорюється, є звернення до Об’єднаних Арабських Еміратів з проханням допомогти відновити медичні установи або навчити державних службовців.

Організація Об’єднаних Націй могла б відіграти певну роль у Газі на післявоєнному етапі, принаймні, на гуманітарному фронті, заявив ще один американський чиновник. Але ізраїльський уряд не є прихильником ООН, вважаючи її упередженою щодо ізраїльтян.

Сусідній Єгипет, ймовірно, відіграватиме важливу роль у післявоєнній Газі. Пропозиція президента Єгипту Абдель Фаттаха ас-Сісі щодо демілітаризації майбутньої палестинської держави з тимчасовою міжнародною безпековою присутністю вже обговорюється в колах адміністрації Байдена.

Ключ до залучення багатьох арабських лідерів до серйозного післявоєнного планування, схоже, полягає в тому, що створення палестинської держави поряд з Ізраїлем є кінцевою метою, пише Politico.

Теги за темою
США Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader