На тлі посилення контролю: в Японії схвалено законопроєкт про легалізацію марихуани
На тлі посилення контролю: в Японії схвалено законопроєкт про легалізацію марихуани

На тлі посилення контролю: в Японії схвалено законопроєкт про легалізацію марихуани

Учора, 6 грудня, парламент Японії схвалив законопроєкт про легалізацію ліків на основі канабісу, одночасно посиливши заборону на використання марихуани в рекреаційних цілях.

Ліки на основі канабісу

– Зміни в японському законодавстві про контроль над канабісом і наркотиками, ухвалені верхньою палатою, відкриють шлях до скасування заборони на медичні продукти, отримані з канабісу, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, ліки на основі канабісу, вироблені з активним інгредієнтом канабідіол (КБД), вже використовуються за кордоном для лікування різних станів, таких як важка епілепсія. Це перемога для груп пацієнтів, які проводять кампанію за доступ до цих ліків.

Зараз дивляться

На термін до семи років

Однак ці зміни рівносильні посиленню і без того жорсткої політики Японії щодо канабісу. Стривожена нещодавнім сплеском арештів за марихуану, особливо серед молоді, включно з підлітками, влада вирішила підняти ситуацію на сходинку вище.

Згідно з переглянутими нормами закону, особам, викритим у вживанні або зберіганні марихуани, загрожує тюремне ув’язнення на строк до семи років.

У зоні ризику молодь

Статистика міністерства охорони здоров’я свідчить, що кількість арештів, пов’язаних із канабісом, сягнула рекордних 5 783 2021 року, до того ж помітне зростання спостерігається серед підлітків та осіб віком від 20 років.

– Оскільки все більше і більше молодих людей тяжіють до зловживання марихуаною, ми сподіваємося, що цей перегляд покладе край цій тенденції, – заявив офіційний представник уряду Хірокадзу Мацуно.

Історія питання

Закон про контроль над канабісом в Японії було ухвалено в 1948 році під час післявоєнної американської окупації, але він не є винятком в Азії, де жорсткі покарання за вживання наркотиків є нормою.

Проте десятиліття активної урядової кампанії проти незаконних наркотиків призвели до того, що марихуана зазнала сильної стигматизації в Японії.

За даними міністерства охорони здоров’я, тільки 1,4% японців кажуть, що куштували марихуану, порівняно з більш ніж 40% у Франції і приблизно 50% у Сполучених Штатах.

Жорсткі закони Японії по боротьбі з канабісом стали пасткою для світових зірок, включно з бітлом Полом Маккартні, який провів дев’ять днів під вартою в 1980 році після того, як у його багажі було виявлено наркотик.

Теги за темою
Японія
Джерело матеріала
loader