Підшкірний імплант звернув назад діабет першого типу у мишей
Підшкірний імплант звернув назад діабет першого типу у мишей

Підшкірний імплант звернув назад діабет першого типу у мишей

Нова технологія пропонує альтернативний підхід до лікування цукрового діабету першого типу, який найчастіше діагностують у дітей та підлітків. Сьогодні діабет потребує довічного лікування ін'єкціями інсуліну. Імплант може забезпечити організм інсуліном на кілька років і навіть звернути назад хронічне захворювання.

Вчені зі США та Канади створили підшкірний імплант для секреції інсуліну, який за введення не викликає імунного відторгнення, повідомляється на сайті Корнельського університету. Імплант SHEATH містить сотні тисяч острівцевих клітин підшлункової залози, які у здоровому організмі продукують інсулін.

Клітини захищені альгінатним гідрогелевим покриттям та вводяться під шкіру після попередньої підготовки. Спочатку в організм вводять медичний катетер, який ідентифікується організмом як стороннє тіло. За 4-6 тижнів довкола немає вормується густа мережа кровоносних судин, після чого катетер видаляють, а на його місце вводять імплант. В результаті судинна мережа забезпечують острівцевим клітинам необхідне середовище з поживними речовинами та киснем.

Експерименти на моделях мишей з діабетом першого типу показали високу ефективність та безпеку технології. У деяких гризунів лікування призвело до корекції рівня глюкози у крові протягом 190 днів.

У перспективі пацієнти з діабетом можуть користуватися імплантом протягом декількох років, після чого буде потрібно замінити або видалити. Поки що вони продовжують удосконалювати імплант і проводять доклінічні експерименти на великих моделях лабораторних тварин.

Джерело матеріала
loader
loader