Зафіксовано 17 підтипів штаму Омікрон: в Україні значно зросла захворюваність на COVID-19
Зафіксовано 17 підтипів штаму Омікрон: в Україні значно зросла захворюваність на COVID-19

Зафіксовано 17 підтипів штаму Омікрон: в Україні значно зросла захворюваність на COVID-19

В Україні останнім часом значно зросла кількість хворих на коронавірус. Епідемічний поріг захворюваності наразі перевищено в Чернівецькій області, проте про запровадження карантинних обмежень там наразі не йдеться. 

Про це повідомили головний державний санітарний лікар Ігор Кузін та лікарка-вірусологиня Алла Мироненко. Коли в Україну прийшов штам COVID-19 Омікрон, він витіснив всі інші штами вірусу, які циркулювали в країні раніше. 

Усього в Україні зафіксовано вже 17 підтипів штаму Омікрон, кажуть медики. Через велику кількість мутацій захворювання зараз здебільшого перебігає легше, ніж у випадку з іншими штамами коронавірусу, як звичайна респіраторна хвороба. Однак попри це Омікрон є небезпечним для груп ризику: людей віком 60-65+ років і тих, хто має хронічні захворювання. 

Як розповів Кузін, щотижня в українські лікарні поступає 4000 хворих на COVID-19, переважно у важкому стані.

"Це більше, ніж минулого року, щонайменше на 40%. Разом із тим, якщо подивитися по інтенсивності епідемічного процесу, то він трошки більший, ніж минулого року, – лише на 8%", – зазначив він. 

У звʼязку з цим українців закликали вакцинуватися від коронавірусу, не чекаючи, поки захворюваність зросте ще більше. Вакцина Pfizer, ефективна саме від штаму Омікрон, вже наступного тижня буде доступна в усіх областях України. 

Раніше Кузін повідомляв, що у трьох областях України кількість хворих уже перевищила епідемічний поріг, через що їм загрожує запровадження карантину.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– У жовтні Україною поширився новий підтип коронавірусу – Еріс, який є підвидом уже добре відомого українцям Омікрону. Хворих на нього зафіксували у шести областях країни: Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій.

– На території Дубенського району на Рівненщині було виявлено новий підвид COVID-штаму Омікрон, відомий як Арктур. Наразі цей субваріант штаму, який вперше був виявлений в Індії у січні 2023 року, швидко поширюється по всьому світу.

– Також у Україні вперше лабораторно підтвердили випадок нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон під назвою Пірола. Захворів на нього 20-річний чоловік у Рівненській області.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти Obozrevatel гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики  хвороб та  визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader