Харчова сіль - це речовина, до складу якої входить 40% натрію та 60% хлориду. Є норма вживання солі, якщо її дотримуватися, то ця приправа не зашкодить організму.
Ідеальна кількість солі на день, за відомостями Американської кардіологічної асоціації, - 1500 міліграмів. Згідно з низкою досліджень, надмірне споживання солі провокує виникнення різних проблем зі здоров'ям. Розберемося, про що саме йдеться.
Ось яка шкода від кухонної солі, якщо її забагато вживати:
- надлишок солі може призводити до підвищення кров'яного тиску. У журналі Hypertension було опубліковано дослідження, в якому йшлося, що гіпертонія - фактор ризику номер один для розвитку серцево-судинних захворювань. У виданні Lancet опубліковано дослідження, в якому йшлося, що високий кров'яний тиск - це причиною 54% всіх інсультів;
- у дослідженні, опублікованому в Hypertension, йдеться, що серед дорослих людей збільшення споживання солі на 1000 мг на день підвищує ризик розвитку ожиріння на 26%. На думку дослідників, приправа може негативно впливати на жировий обмін;
- сіль може бути тригером мігрені. У 2021 році в British Journal of Nutrition було опубліковано дослідження, в якому взяли участь понад 260 дорослих. Вчені з'ясували, що учасники, які мали найвищий рівень натрію у сечі, довше відчували головний біль, аніж ті, хто споживав менше цієї приправи.
Крім того, у Nature Neuroscience розміщено дослідження, у якому йдеться, що через раціон, в якому є багато солі, підвищується ризик розвитку деменції.
Варто зазначити, що дуже багато солі міститься, зокрема, в ультрапереробленій їжі та фастфуді.
Цікаві новини про здоров'я - сьогодні це варто прочитати
Раніше УНІАН розбирався, чим корисна йодована сіль, і кому ця приправа може завдати шкоди.
Варто зазначити, що таку сіль вживають для профілактики ендокринних захворювань. Існує тільки одне суворе протипоказання щодо вживання цієї приправи - це період після хірургічного лікування раку щитоподібної залози.