Як захистити дітей від грипу і Covid-19: лікар розказав, коли вакцинувати малюків та хто у групі ризику
Як захистити дітей від грипу і Covid-19: лікар розказав, коли вакцинувати малюків та хто у групі ризику

Як захистити дітей від грипу і Covid-19: лікар розказав, коли вакцинувати малюків та хто у групі ризику

За офіційними даними, через поширення коронавірусу і грипу в Україні нині щотижня до лікарень потрапляють близько 4 200 пацієнтів.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, практично половина випадків коронавірусу та грипу призводить до госпіталізації, зокрема, це стосується і дітей.

Як захистити маленьких українців від цих небезпечних недуг. Цим питанням переймаються і батьки, і педіатри.

Зараз дивляться

Найбільш ефективний спосіб, звісно, вакцинація. Два курси щеплення – один проти Covid-19, другий – проти грипу, допоможуть організму дитини набути імунітету до цих хвороб.

І навіть інфікувавшись, дитя уникне важкого перебігу та ускладнень.

Що потрібно знати батькам і коли краще і доцільніше робити щеплення, Фактам ICTV розповів керівник комунального некомерційного підприємства Дитяча міська поліклініка №6  Одеської міської ради Сергій Горіщак.

Як дитині сформувати імунітет проти грипу

– Пане Сергію, почнемо з грипу. Наскільки грип небезпечний для дітей? Чи слід, на вашу думку, вакцинувати дітей саме проти грипу?

– У всьому світі 15 останніх років дітей вакцинують проти грипу. Там уже давно це не дискусійне питання. Бо щеплення дуже ефективне.

Як відомо, діти до п’яти років украй важко переносять ускладнення грипу, надто ж, якщо у них є якесь хронічне захворювання.

Тому вакцинація проти грипу маленьким українцям не просто бажана, а рекомендована.

– Із якого віку діти можуть отримувати щеплення від грипу?

– Від шести місяців вже можна робити щеплення.  І найголовніше, якщо це перша вакцинація, їх знадобиться дві.  Проміжок між щепленням –  від 21 до 27 днів. Якщо дитина вже отримувала колись щеплення проти грипу, тоді достатньо вакцинуватися  один раз на сезон.

Серед дітей також є групи ризику щодо Covid-19

– З грипом розібралися, а якою є схема вакцинації дітей від Covid-19?

– Коронавірус нікуди не подівся. Він постійно піднімає голову. І дітей від важких наслідків і ускладнень цієї інфекції теж захистить лише вакцина.

Наразі в Україні зареєстрована вакцина, рекомендована саме для дітей віком від п’яти років.

Для таких малюків підібране спеціальне дозування. Приміром, одна доза вакцини Comirnaty від Pfizer містить втричі менше активної речовини, аніж вакцина для дітей віком від 12 років.

Діткам, як і дорослим, потрібно  через місяць зробити повторне щеплення, ревакцинацію.

Чи потребують діти бустерного щеплення від Covid-19?

– Про  бустерну дозу для дітей поки що нема ніяких даних. Тож робити її не треба.

Чимало досліджень вчені провели щодо необхідності бустерної дози для дорослих. От її ефективність доведена.

Що ж стосується дітей, то, повторю, рекомендовані лише вакцинація і ревакцинація через місяць.

– Вважається, що Covid-19 небезпечний передусім для людей віком 60+. Чи є серед дітей групи, для яких захворювання також несе більш суттєву загрозу?

– Насправді, діти хворіють Covid-19 легше, аніж дорослі. Але якщо у дитини є якісь імунодефіцитні або хронічні захворювання, вона дуже важко переносить коронавірус.

І тому саме цю когорту дітей сімейні лікарі, педіатри рекомендують щепити в першу чергу.

Реформа громадського здоров’я – що передбачає новий закон

– На ваш погляд, як реформа системи громадського здоров’я, що триває зараз в Україні, й, зокрема, ухвалення закону Про систему громадського здоров’я, допомагають ефективніше запобігати поширенню Covid-19 та грипу?

–  Найголовніше – цей документ врегульовує якраз ті прогалини, які, на жаль, були.

Тепер у Законі прописано, яка роль і які завдання стоять перед кожною інституцією, кожною державною установою у протистоянні і запобіганні хворобам.

Насправді, це такий собі вказівник, щоб кожен знав маршрут, яким треба рухатися,  щоб сприяти зміцненню здоров’я українців. І це дуже важливо.

Закон вступив у дію 1 жовтня цього року. Він дозволяє створити комплексну систему громадського здоров’я, відповідно до світових стандартів.

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader