"Проблеми почалися ще на стадії будівництва": що пішло не так з метро на Теремки в Києві
"Проблеми почалися ще на стадії будівництва": що пішло не так з метро на Теремки в Києві

"Проблеми почалися ще на стадії будівництва": що пішло не так з метро на Теремки в Києві

Проблеми із закритою ділянкою київського метро від "Теремків" до "Деміївської" почалися ще на етапі будівництва. Перша тріщина з'явилася лише через три місяці після введення цих станцій в експлуатацію, ще в березні 2011 року. А в листопаді-2023 в тунелях почали з'являтися великі тріщини, їх уже не могли усунути звичайним ремонтом.

Про це розповів директор КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський у інтерв'ю OBOZ.UA. "Ділянку було введено в експлуатацію в грудні 2010 року, і вже в березні 2011 з'явилася перша тріщина з виносом води і піску. Тоді "Метробуд" ліквідував ці тріщини як гарантійний випадок. Після цього ділянка була під особливим контролем… У процесі експлуатації виникають тріщинки, маленькі течії. Усе це ліквідувалося, застосовувалися двокомпонентні хімічні розчини. Але в листопаді почали з'являтися великі тріщини з виносом води та піску", – розповів Брагінський.

"Київський метрополітен", за його словами, вжив "усіх можливих і неможливих заходів", щоби ліквідувати нові витоки. Однак вони не зникли, труднощів ставало дедалі більше, і це змусило підприємство звернутися до Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

"Там зробили висновок, що ділянка аварійна, це четвертий ступінь аварійності. Ми були вимушені закрити ділянку", – пояснив Брагінський.

Які проблеми виникли під час будівництва

Фінальні висновки про причину аварії у київському метро зроблять фахівці. Проте вже відомо, що під час будівельних робіт далеко не все пройшло гладко і сталася НП.

"Проблеми почалися ще на стадії будівництва. Саме на цій ділянці щит (пересувна конструкція, яка використовується для монтажу тунелів. – Ред.) натрапив на плавун, були людські жертви. В результаті тунель побудований двома методами: механічним (зі щитом) та немеханічним. І саме на цьому зіткненні, де перехід від частини, що будувався механічним методом, до частини, що будувався немеханічним методом, зараз є тріщини", – розповів Брагінський.

Він уточнив, що розглядаються дві основні причини. Це або природне явище, або технологічні порушення під час будівництва.

"Можливо, це природне явище. Там складні гідрогеологічні умови. Ділянка розташована в заплаві річки Либідь. Є ще варіант з порушенням технології при будівництві. Це був 2010 рік, тоді дуже квапили це будівництво. Це була знакова подія. Усі фактори будуть розглядатися не нами, а профільною установою після того, як ми зможемо подивитися на тунель зовні", – пояснив очільник КП "Київський метрополітен".

За його словами, зараз першочергове завдання метрополітену – стабілізувати ситуацію. "Ми продовжуємо виконання першочергових протиаварійних завдань, зокрема зміцнення тунелю зсередини, паралельно з цим розробляємо проект ліквідації наслідків", – резюмував Брагінський.

Як повідомляв OBOZ.UA, відремонтувати ділянку "Теремки – Деміївська" обіцяють за 6 місяців. Тобто орієнтовно рух відкриють до літа 2024 року. Втім, у самому метрополітені зазначили, що це попередня оцінка – і запевнили, що навіть якщо терміни й будуть порушені, ремонт на роки не затягнеться.

Також 13 грудня між станціями метро Києва "Теремки" та "Деміївська" запрацював "човниковий" рух поїздів. По кожному з двох шляхів курсуватиме поїзд з інтервалом 13 та 17 хвилин, залежно від напрямку руху (за принципом фунікулера або "човником").

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader