В НСЗУ закликають пацієнтів не мовчати: куди скаржитись, якщо у медзакладі змушують купувати ліки
В НСЗУ закликають пацієнтів не мовчати: куди скаржитись, якщо у медзакладі змушують купувати ліки

В НСЗУ закликають пацієнтів не мовчати: куди скаржитись, якщо у медзакладі змушують купувати ліки

В НСЗУ закликають пацієнтів скаржитися, якщо в медзакладах вимагають купувати ліки. Про це написала керівниця Національної служби здоров’я .

Лікарі змушують купувати медзасоби

Повідомлення очильниці виникло на тлі численних скарг у соцмережах щодо неякісного надання медпослуг та витрат на ліки, які мають бути безкоштовними.

Наталія Гусак в приклад навела історію медсестри, чий син опинився в дитячій лікарні.

Зараз дивляться

Вона щоденно отримувала перелік ліків, необхідних для лікування дитини, але жодні з них не були надані медзакладом.

– Мені написала медична сестра, син якої потрапив у дитячу лікарню. Їй щоденно давали список ліків, які вона повинна була купити для лікування дитини. Нічого – від слова ВЗАГАЛІ – медзаклад не забезпечив, – з повідомлення Наталії Гусак.

Також керівниця НСЗУ пригадує про повідомленні від військового. Він поскаржився, що його матері в одній із міських лікарень було вручено перелік ліків для операції, які слід придбати в аптеці лікарні.

Ще до Наталії звертався пацієнт, якого госпіталізували з високим тиском. Він розповів, що медикаменти видали лише на два дні, потім відправили до аптеки зі списком препаратів.

Як поскаржитися

Наталія Гусак припускає – пацієнти не подають офіційні скарги, бо бояться «медичного булінгу».

– Цьогоріч НСЗУ виплатила надавачам спеціалізованої медичної допомоги 91 675 563 890 грн. Вчасно і в повному обсязі. За ці гроші пацієнти мали отримати послугу, прописану в договорі: безоплатну, доступну, якісну, – наголошує Наталія Гусак.

В НСЗУ закликають громадян збирати чеки з аптек та інші документи, які свідчать про витрати на медичні послуги, і подавати письмові або усні скарги.

Звернутися можна через веб-сайт НСЗУ, скориставшись розділом Громадянам, або зателефонувати за номером гарячої лінії НСЗУ – 16-77.

Джерело матеріала
loader
loader