Повітря соляних кімнат: у МОЗ попередили про недоведену ефективність спелеотерапії
Повітря соляних кімнат: у МОЗ попередили про недоведену ефективність спелеотерапії

Повітря соляних кімнат: у МОЗ попередили про недоведену ефективність спелеотерапії

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України попередили про недоведену ефективність поширеного методу реабілітації — спелеотерапії.

– Спелеотерапія – немедикаментозний вид реабілітації та лікування органів дихання. У його основі – використання мікроклімату підземних соляних шахт і карстових печер, – пояснили в МОЗ.

Трохи історії

За словами експертів, спелеотерапія як лікувальний метод виникла ще під час Другої Світової війни. Жителі Еннепеталя (місто західної частини Німеччини) ховалися від бомбардувань у печері Клютерхеле. Серед них були й пацієнти з астмою.

Зараз дивляться

Спостерігаючи за ними, лікар Карл Герман Шпаннагель звернув увагу, що після перебування в печері стан хворих покращився.

Так соляні печери та шахти надихнули людство на створення простору, що відтворює їхній мікроклімат. Мова – про соляні кімнати (галотерапію).

Механізм дії

Головний лікувальний фактор соляних кімнат – високодисперсний сольовий аерозоль з розміром частинок від 0,4 до 5 мкм. Вважається, що він здатний проникнути в усі відділи дихальних шляхів і вилікувати від цілої низки хвороб.

Механізм дії цього методу такий: негативно заряджені частинки сольового сухого аерозолю проникають у дихальні шляхи та потрапляють на шкіру. Далі вони спричиняють ланцюг процесів, що чинять бактерицидну та бактеріостатичну дію на мікрофлору дихальних шляхів.

Також сіль нібито покращує дренажну функцію бронхів і полегшує відходження мокротиння.

Серед показань соляних кімнат і печер: бронхіальна астма, хронічні захворювання легенів, бронхіти, тонзиліти, фарингіти, екзема, себорея тощо.

Протипоказання

Експерти МОЗ зазначають, що спелеотерапія має широкий спектр протипоказань. Серед них:

  • дихальна недостатність;
  • гострі інфекційні захворювання;
  • серцева недостатність;
  • гіпертонічна хвороба;
  • захворювання нирок;
  • клаустрофобія тощо.

Що кажуть учені

Дослідження вчених свідчить – метод не безнадійний. Він має позитивні ефекти, але, на жаль, вельми короткострокові.

При цьому залишаються головні питання, на які досі немає відповіді: наскільки довго триває позитивна дія солі та чи можна вважати таке лікування економічно ефективним?

Без доказів, заснованих на рандомізованих контрольованих дослідженнях, дати будь-які практичні рекомендації неможливо. Саме тому спелеотерапія чи галотерапія не можуть бути основним методом лікування та реабілітації, резюмують експерти МОЗ.

Джерело матеріала
loader