За допомогою віртуальної реальності: як у прифронтових лікарнях будуть рятувати медиків від вигорання
За допомогою віртуальної реальності: як у прифронтових лікарнях будуть рятувати медиків від вигорання

За допомогою віртуальної реальності: як у прифронтових лікарнях будуть рятувати медиків від вигорання

Кімнати для психоемоційного відновлення та реабілітації у рамках проєкту Life Harbour, призначені для контролю психоемоційного стану медиків і вразливих груп населення, були представлені у Києві Інститутом відродження заради майбутнього.

Тестування, проведене фахівцями Інституту за доказовими міжнародними методиками, встановило разючі цифри. Понад 90% українських лікарів на прифронтових територіях мають середній та екстремальний рівень емоційного вигорання.

Як відновлюватимуть емоційний стан медиків

Їхнє ментальне здоров’я тепер планують відновлювати з допомогою віртуальної реальності, арт-терапії і інших новітніх технологій.

Зараз дивляться

Як це відбуватиметься, якраз і показали журналістам.

Пацієнт реабілітаційної програми вдягає спеціальні окуляри віртуальної реальності і поринає в психотерапевтичне середовище.

Нейробіологічне обладнання стимулює стани розслаблення чи фокусування.

Спеціально підібраний візуальний і звуковий ряд утримують увагу. Використовуються спеціальні навушники зі звуковими частотами, які впливають на зміну мозкових хвиль.

Учасник проходить через терапевтичні медитації, поринаючи у неймовірні пейзажі, космічні безкраї простори чи культурологічні асоціації.

У короткий термін вдається досягти розслаблення виснаженої людини, або, навпаки підвищити концентрацію її уваги, попри втому.

Кімната ментального здоров’я обладнана також засобами для арома-, музичної і арт-терапії. З допомогою прослуховування різних ритмів, визначених фахівцями з музичної терапії, можна керувати станом пацієнтів, знижуючи вигорання.

Де планують відкрити кімнати ментального здоров’я

Директор Revival Institute for Future Вадим Арістов вважає, що проєкт надзвичайно актуальний сьогодні, коли у прифронтових медзакладах колективи працюють на межі емоційних можливостей через накопичення психологічних травм.

Зрештою, пацієнтів згодом евакуюють, відповідно до етапів лікування і реабілітації, а прифронтові медики залишаються на місцях, подвоюючи і потроюючи вигорання.

Дослідження показують збільшення медичних помилок. Колективи стають нестійкими. Якщо лікарня втратить фахівців, то можуть утворитися так звані “медичні пустелі”, коли найближчий медзаклад потрібного профілю буде розташований за 200 чи 300 км від пацієнта.

Тому медичні колективи на місцях сьогодні життєво важливо стабілізувати, впевнений Вадим Арістов.

Донорами проєкту стали канадці.

– Віримо, що цей, справді інноваційний проєкт, змінить життя сотень людей, – коментує Марта Скурська, представниця Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (CFLI) МЗС Канади.

Великі й малі кімнати ментального здоров’я облаштують у 10 лікарнях. Перша запрацює на деокупованій території – в Балаклії Харківської області.

Проєкт планують розширити на Херсонську та Запорізьку області. Його підтримали організації CFLI (Канада) та SAMS Foundation (США).

Фото:

Джерело матеріала
loader
loader