Лікар знає краще: медики під час постановки діагнозу мало враховують самооцінку пацієнта
Лікар знає краще: медики під час постановки діагнозу мало враховують самооцінку пацієнта

Лікар знає краще: медики під час постановки діагнозу мало враховують самооцінку пацієнта

Команда вчених Кембриджського університету та Королівського коледжу Лондона під час дослідження з’ясувала, що клініцисти вважають самооцінку пацієнтів найменш важливою для ухвалення діагностичних рішень і закликала приділяти більше уваги досвіду, пережитому пацієнтами.

За словами вчених, лікарі, як правило, вважають, що пацієнти або недооцінюють свої симптоми, або занадто їх перебільшують.

Як проходило дослідження

Свій експеримент дослідники проводили на прикладі нервово-психічного вовчака, невиліковного аутоімунного захворювання, яке особливо складно діагностувати.

Зараз дивляться

Учені проаналізували цінність, яку лікарі надають 13 різним типам доказів під час встановлення діагнозу. Зокрема, сюди входили сканування мозку, думки пацієнтів, а також спостереження членів сім’ї та друзів.

З’ясувалося, що менше 4% клініцистів віднесли самооцінку пацієнтів до трьох основних типів доказів. При цьому медики високо оцінили свої власні спостереження, хоча і визнали, що вони часто не були впевнені в діагнозах, що включають часто невидимі симптоми, такі як головний біль, галюцинації і депресія.

За словами експертів, такі невропсихіатричні симптоми можуть призвести до зниження якості життя і більш ранньої смерті, оскільки їх часто неправильно діагностують і, отже, неправильно лікують.

Думка пацієнтів

Майже половина (46%) з 676 пацієнтів повідомили, що їх ніколи або рідко запитували про самооцінку свого захворювання, хоча інші розповіли про дуже позитивний досвід.

Деякі клініцисти, особливо психіатри та медсестри, високо цінують думку пацієнтів, які після кількох обстежень, ретельно вивчили свій стан і доклали всіх зусиль, щоб зрозуміти, що саме з ними відбувається.

Автори дослідження визнали, що настав час відмовитися від патерналістського і часто небезпечного підходу “лікар знає краще” і перейти до більш рівноправних стосунків, за яких пацієнти з життєвим досвідом і лікарі з набутим досвідом працюють спільно.

Джерело матеріала
loader
loader