Прорив в онкології: успішно випробувана вакцина проти агресивного раку молочної залози
Прорив в онкології: успішно випробувана вакцина проти агресивного раку молочної залози

Прорив в онкології: успішно випробувана вакцина проти агресивного раку молочної залози

На симпозіумі з питань раку молочної залози, який пройшов у Сан-Антоніо цього року, були представлені результати невеликого клінічного випробування вакцини проти агресивної форми раку молочної залози.

Медична і наукова спільнота вважають, що є всі підстави для оптимізму.

Вакцина проти раку демонструє ефективність

Ефективність новоствореного препарату дійсно вражає. Його клінічні випробування почалися в 2021-му році. І ось тепер творці вакцини звітують про успішні результати.

Зараз дивляться

Усі 16 пацієнтів з потрійним негативним раком молочної залози, отримавши по три дози вакцини, продемонстрували стійку імунну відповідь. Причому, щеплення не викликало жодних серйозних побічних ефектів. Єдиним побічним ефектом було подразнення шкіри в місці ін’єкції.

Потрійний негативний рак молочної залози (TNBC) становить лише близько 10-15% випадків раку молочної залози в цілому, але ці пухлини, як правило, ростуть швидше, і для них неможливо підібрати ефективні варіанти лікування.

Потрійний негативний у назві означає, що ракові клітини не мають рецепторів для двох гормонів – прогестерону та естрогену, і вони не виробляють надмірно білок під назвою HER2.

А традиційні ліки від раку молочної залози спрямовані якраз на HER2 і на гормональну систему. Тож, зрозуміло, вони марні для цього виду раку.

– Дані, отримані з першої фази випробувань, перевершили наші очікування, — сказав доктор Аміт Кумар, голова та генеральний директор розробників вакцини.

За його словами, вакцина знищує ракові клітини потрійного негативного раку молочної залози за допомогою механізму, який ніколи раніше не використовувався при розробках ліків проти раку.

Наразі планується друге випробування для перевірки безпеки вакцини для пацієнтів, які планують профілактичну мастектомію через високий генетичний ризик розвитку раку молочної залози.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader