Новий метод з точністю 90% виявляє хворобу Паркінсона за 30 років до появи симптомів – учені
Новий метод з точністю 90% виявляє хворобу Паркінсона за 30 років до появи симптомів – учені

Новий метод з точністю 90% виявляє хворобу Паркінсона за 30 років до появи симптомів – учені

Австралійські дослідники виявили, що розвиток хвороби  Паркінсона починається за 20-30 років до появи перших симптомів. Приховані ознаки, на які раніше не звертали уваги, насправді є прелюдією.

Ці ознаки – поведінковий розлад руху очей, кошмарні сновидіння, при яких люди кричать і борсаються уві сні – достовірно свідчать, що в мозку почалися процеси нейродегенерації.

Чим раніше виявлять хворобу, тим більший шанс її приборкати

Нинішній прорив у діагностиці хвороби Паркінсона може прокласти шлях до ранніх програм скринінгу та дозволить почати лікування до того, як стануться серйозні пошкодження мозку.

Зараз дивляться

Один із дослідників, професор Флорі Кевін Барнем сказав, що хворобу Паркінсона – виснажливий нейродегенеративний стан, часто вважають хворобою старості, хоча насправді вона починається в середньому віці і може залишатися непоміченою десятиліттями.

Діагностувати хворобу Паркінсона дуже важко, поки не з’являться очевидні симптоми. Але до цього часу руйнується до 85% нейронів мозку, які контролюють координацію рухів.

– Коли вже є очевидні симптоми, багато методів лікування, на жаль, не ефективні, – зазначив професор Барнем.

За словами дослідника, відритий вченими спосіб виявляти хворобу ще до того, як буде завдано непоправної шкоди мозку, можна назвати справді революційним.

У Мельбурнському дослідженні брали участь три групи: 26 пацієнтів із хворобою Паркінсона, контрольна група з 12 осіб  та 11 осіб із розладом поведінки уві сні, пов’язаним із швидкими рухами очей.

Кожна особа пройшла два ПЕТ-сканування з інтервалом у два роки. Результати оприлюднили.

У жодного з учасників третьої групи не було помічено зміни клінічних симптомів відповідно до наявних на даний момент оцінок хвороби Паркінсона.

А от ПЕТ-сканування показало значну втрату нейронів у трьох ключових областях мозку в осіб із розладом поведінки уві сні.

– Як тільки ПЕТ-сканування зможе виявити хворобу, пройде ще з десяток років до появи моторних симптомів, – говорить Барнем.

Професор Барнем сказав, що результати досліджень відкривають шляхи до розробки протоколів скринінгу для діагностики та лікування хвороби Паркінсона на десятки років раніше, ніж це робиться зараз.

Джерело:

Теги за темою
Австралія
Джерело матеріала
loader
loader