Індекс Еспресо: де в Україні найдорожча кава
Індекс Еспресо: де в Україні найдорожча кава

Індекс Еспресо: де в Україні найдорожча кава

Як зросла ціна на каву

Відповідно до статистики, середня ціна на стандартну чашку в Україні зросла з 20,08 гривень у лютому 2022 року до 29,45 гривні у грудні 2023 року. Показник здорожчання склав 46%.

Індекс Еспресо використовують для того аби на прикладі стандартної чашки еспресо проаналізувати як змінюється економічна ситуація в світі. До того ж порівнюючи середні значення у окремих регіонах, можна прослідкувати наскільки відрізняється рівень життя місцевого населення.

Останні дані в Україні демонструють, що найменше еспресо коштує у Хмельницькій області – 20,53 гривні. Найбільше платять за каву у Запорізькій області – 36,93 гривні.

Цікаво, що у кавовій столиці Україні – Львові, еспресо в середньому коштує 29,23 гривні, а в Києві ціна тримається на рівні – 29,58 гривні. При цьому у Київській області значення трохи вище – 29,61 гривні.

Потрібно розуміти, що ціна продукту формується, відповідно до багатьох факторів, зокрема і вартості транспортування сировини. Регіони України, де найбільш ускладнена логістика платять за стандартну чашку еспресо найбільше. Наприклад, у Донецькій області її середня ціна – 35,49 гривні, у Херсонській – 35,5 гривень.

Чому збільшуються ціни

Найбільше на ціни в Україні вплинула значна інфляція, яка виникла після початку повномасштабного вторгнення. НБУ продовжує впровадження реформ для відновлення української економіки. Попри сповільнення темпів інфляції, у 2023 році, середньомісячний показник зростання цін склав 0,8%.

Зараз ситуація ускладнюється через протести польських далекобійників. Внаслідок цього страйку зростає імпортна частка деякої продукції.

Теги за темою
Гроші Економіка
Джерело матеріала
loader
loader