Знищення Мар'їнки та окупація Авдіївки. Названо головні цілі ЗС РФ до інавгурації Путіна
Знищення Мар'їнки та окупація Авдіївки. Названо головні цілі ЗС РФ до інавгурації Путіна

Знищення Мар'їнки та окупація Авдіївки. Названо головні цілі ЗС РФ до інавгурації Путіна

Захоплення Мар'їнки відбувалося за аналогічним сценарієм з Бахмутом: знищувалися цілі вулиці з житловими кварталами. Військові аналітики попередили, що наступними можуть бути Авдіївка і Новомихайлівка з виходом на фланги під Вугледаром. Фокус з'ясував, чи зможе РФ провести вдалі операції на сході України на початку 2024 року.

Російська армія захоплює Мар'їнку Донецької області, українські військові перебувають лише в північній частині міста і вимушено відходять на околиці.

Міністр оборони Сергій Шойгу ще 25 грудня доповідав президенту Росії Володимиру Путіну про окупацію Мар'їнки. Захоплення міста дало змогу відсунути артилерію ЗСУ від Донецька і дало ЗС РФ "додаткові можливості", вказував чиновник.

Українське військове командування спростовувало твердження про витіснення підрозділів ЗСУ з Мар'їнки. Головнокомандувач Валерій Залужний на брифінгу 26 грудня вперше визнав втрату міста. Ситуація в Мар'їнці, за його оцінками, абсолютно ідентична Бахмуту — російські окупанти знищили цілі вулиці з житловими кварталами.

Мар'їнка була укріпрайоном ЗСУ і зоною бойових дій з 2014 року

Оглядачі британської радіостанції ВВС стверджують, що армія Росії відвоювала в Мар'їнці не тільки зруйновані споруди, а й поле для маневру. Для них відкривається можливість атак на Новомихайлівку, найближчий опорний пункт ЗСУ. У разі успіху вони розгорнуть наступ на плацдарм української армії в районі Вугледара.

"Оскільки бої за Новомихайлівку вже почалися, можна вважати, що російське командування приступило до реалізації цього задуму", — повідомили аналітики.

Похмурі прогнози щодо Авдіївки

В американському Інституті вивчення війни 26 грудня малюють похмурі прогнози: локальні операції росіян на сході України можуть перетворитися на успішний тактичний наступ. Говорячи про можливе продовження атак на Донбасі, Валерій Залужний підкреслював, що Авдіївка ризикує повторити сценарій Бахмута в найближчі два-три місяці. Сили оборони за такого розкладу змушені будуть відступити, щоб зберегти особовий склад і звільнити населений пункт пізніше.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський називає Авдіївку головним напрямком удару армії РФ.

"Авдіївка знаходиться в напрямку головного їхнього удару. Мар'їнка — це інший напрямок. Новомихайлівка — це, наприклад, відволікаючий напрямок. Новопавлівський напрямок теж має свою мету", — розповів Тарнавський.

Авдіївка стала головним напрямком удару ЗС РФ

Перемоги на Донбасі для Путіна: чи зміниться ситуація на фронті в новому році

До Нового року окупації Авдіївки чекати не варто, як і успіхів окупантів на інших напрямках, розповідає Фокусу координатор групи "Інформаційний спротив", військовий експерт Олександр Коваленко.

Російські пропагандисти ще довго представлятимуть захоплення Мар'їнки як епічну перемогу, а Путін представлятиме її виборцям у новорічному привітанні. Після святкування нового року тиск на Авдіївку посилять, російське окупаційне угруповання збільшать із 40 до 60 тисяч осіб, щоб остаточно оточити місто до початку передвиборчої кампанії в Росії.

"Путін має вийти до народу з ще однією перемогою, Мар'їнки явно недостатньо. Потрібна результативність так званої СВО", — коментує експерт.

Новомихайлівка може перетворитися на наступний напрямок, що дасть змогу ЗС РФ наступати на Вугледар із півночі. Імовірність просування на Курахове слабка, адже в цьому районі складний рельєф і міцні оборонні рубежі ЗСУ.

Захоплення Новомихайлівки дасть змогу ЗС РФ розгорнути наступ на Вугледар

Цілком очевидним у новому році є продовження нарощування російських сил у районі Куп'янська і повернення контролю над Кліщіївкою та Андріївкою, захоплення Іванівського і вихід на Часів Яр, міркує Коваленко.

У Запорізькій області загрози контрнаступу є в районі Роботиного, Верового та Новопрокопівки. У будь-якому разі перша половина наступного року буде важкою і Сили оборони України підуть в оборону, додає він.

"Інтенсивні бойові дії почнуться на початку 2024 року і триватимуть до виборів президента Росії. Після цього бої підуть на спад через необхідність компенсації втрат. Путін може оголосити мобілізацію, але все одно настане оперативна пауза", — підсумував фахівець.

Нагадаємо, голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш нещодавно розповідав про "м'ясорубку" в місті, яка працює на повну потужність для окупантів. За його даними, тільки за 24 грудня ЗСУ знищили до 200 загарбників окупантів і поранили ще 100 у районі Авдіївки.

Фокус раніше писав про спроби армії РФ витіснити Сили оборони України за залізницю, яка з'єднує Бахмут і Горлівку. Також росіяни прагнуть захопити висоти й окупувати Часів Яр.

Теги за темою
війна Збройні сили України Донецька область
Джерело матеріала
loader