Нова вакцина змогла знизити "поганий" холестерин на 30%
Нова вакцина змогла знизити "поганий" холестерин на 30%

Нова вакцина змогла знизити "поганий" холестерин на 30%

Нова вакцина змогла знизити "поганий" холестерин на 30%

На відміну від "корисного" холестерину, "поганий" може викликати небезпечні закупорки в артеріях, що призводить до зменшення притоку кисню до серця, утворення тромбів та інсульту.

Вакцина проти "поганого" холестерину, яку дослідники з Університету Нью-Мексико та Каліфорнійського університету в Девісі розробляють уже 10 років, під час чергового дослідження змогла знизити рівень небезпечної речовини в живому організмі на 30%, повідомляє ScienceAlert.

Рівень поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності – ЛПНЩ) вдалося знизити, впливаючи на білок під назвою пропротеінконвертаза субтилізин/кексин типу 9 (PCSK9) в організмах мишей та мавп.

Надлишок PCSK9, з яким не впоралася печінка, може пошкоджувати рецептори на її клітинах, які відповідають за утримання ЛПНЩ на безпечному рівні, внаслідок чого у крові з'являється більше поганого холестерину.

Нове поєднання крихітних шматочків PCSK9 з неінфекційною вірусною частинкою викликало реакцію імунної системи, яка націлилася на білок PCSK9 та нейтралізувала його.

"Вакцина заснована на неінфекційній вірусній частинці. Це просто оболонка вірусу, і виявилося, що ми можемо використовувати її для розробки вакцин проти різних речей", – говорить молекулярний генетик Брайс Чаккеріан з Університету Нью-Мексико.

Хоча нова вакцина настільки ж ефективна, як і існуючі інгібітори PCSK9, вона може коштувати для пацієнтів набагато дешевше, наголошують вчені.

Очікується, що одна доза вакцини зможе захищати людину від підвищення рівня поганого холестерину протягом року та позбавить її від необхідності проходити дорогі курси лікування.

Раніше вчені винайшли пристрій для тестування ліків, щоб припинити досліди на тваринах і людях.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело матеріала
loader
loader