Обстріл Запоріжжя та Харківщини, ДТП у Туреччині та конфіскація активів РФ: головні новини 28 грудня
Обстріл Запоріжжя та Харківщини, ДТП у Туреччині та конфіскація активів РФ: головні новини 28 грудня

Обстріл Запоріжжя та Харківщини, ДТП у Туреччині та конфіскація активів РФ: головні новини 28 грудня

Сполучені Штати запропонували країнам G7 зробити крок на шляху до конфіскації російських заморожених активів.

Паралельно із цим в Туреччині сталась масштабна ДТП, в якій загинуло щонайменше 10 людей. Серед постраждалих є дві громадянки України.

Про ці та інші головні події 28 грудня в Україні та світі читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться
  • Обстріл росіянами Запоріжжя
  • Удар Градом по Харківській області
  • США хочуть узгодити план конфіскації активів РФ
  • Розстріл українських полонених: встановлено осіб, названо підрозділ
  • Нові керівники Рівненської та Донецької ОДА
  • Підрив цивільного судна на міні в Чорному морі
  • Масштабна ДТП у Туреччині

Обстріл росіянами Запоріжжя

28 грудня російські війська обстріляли з артилерії село Біленьке Запорізької області, що призвело до загибелі двох рибалок. Ще п’ятеро людей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Пізніше цього ж дня загарбники атакували Оріхів — загинула жінка. Ще четверо місцевих жителів були травмовані та отримали медичну допомогу.

На тлі нової серії воєнних злочинів РФ Офіс генпрокурора порушив кримінальні провадження за ст. 438 КК України.

Удар Градом по Харківщині

Крім Запорізької області, росіяни 28 грудня із РСЗВ Град вдарили по Вовчанську Харківської області. Це сталося якраз у той момент, коли місцевим біля одного із супермаркетів роздавали їжу.

За його словами начальника слідчого управління ГУ НПУ Харківщини Сергія Болвінова, російські військові шість разів вдарили по скупченню людей. Жінка старшого віку отримала серйозні поранення. До лікарні на своїй машині її повіз начальник слідчого відділу Владислав Єфаров, який чи не найперший прибув на місце обстрілу.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

На місці обстрілу люди намагалися допомогти пораненій жінці, вона була ще притомна. Її забрали на авто та разом із медикинею, що була на місці, відправили до лікарні. Проте ще в дорозі у жінки перестало битися серце. В лікарні констатували смерть.

Легке поранення отримала ще одна жінка, проте госпіталізація їй не знадобилася. В лікарню доправили чоловіка, який під час обстрілу перебував у своїй машині. Автівка згоріла вщент.

Також росіяни завдали авіаудару по селу Глушківка. Там є пошкоджені будинки, стався витік газу. За попередніми даними, постраждали три жінки: 58, 60 та 76 років.

США хочуть узгодити план конфіскації активів РФ

Сполучені Штати запропонували робочим групам країн Великої сімки (G7) вивчити способи конфіскації заморожених $300 млрд російських активів, пише британське видання Financial Times.

Тема конфіскації активів Москви на користь України в грудні обговорювалася міністрами фінансів країн G7. Політики намагаються розробити відповідний механізм і оцінити можливі ризики. Велика сімка хоче вже мати готові пропозиції до запланованої зустрічі лідерів G7 ближче до 24 лютого – до другої річниці нападу Росії на Україну.

Три робочі групи займаються вивченням юридичних питань законності конфіскації, а також варіантів того, як найкраще передати гроші Україні.

Євросоюз поки що не став вилучати самі російські активи, натомість він вивчає способи отримання прибутку для фінансових інститутів, як-от Euroclear, де зберігаються суверенні активи на суму €191 млрд.

Детальніше про те, які настрої серед західних країн щодо конфіскації заморожених активів Росії – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Розстріл українських полонених: встановлено особи, названо підрозділ

Слідчі встановили імена трьох українських військовополонених, яких поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області росіяни взяли у полон.

Керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов повідомив, що стратити наших військових могли загарбники з 76 десантно-штурмової дивізії РФ.

— Нам вдалося встановити наших військовослужбовців, яких жорстоко вбили. Маємо припущення, що до здійснення цього злочину причетна 76 десантна дивізія РФ. Але ці дані ми зараз перевіряємо. Ця дивізія відома своїми злочинами на території України, зокрема на Київщині, — сказав Юрій Бєлоусов.

Крім того, у Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що розстріляними захисниками України є бійці 82-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

За даними слідства, у грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу Роботиного окупанти взяли у полон трьох українських захисників. А вже за годину їх розстріляли, порушуючи ст. 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Нові очільники Рівненської та Донецької ОВА

Президент України Володимир Зеленський підписав укази про призначення очільників Донецької та Рівненської ОВА. Ними стали Вадим Філашкін та Олександр Коваль відповідно.

На сайті голови держави з’явилися документи щодо призначення нових очільників:

– Призначити Коваля Олександра Сергійовича головою Рівненської обласної державної адміністрації.

– Призначити Філашкіна Вадима Сергійовича головою Донецької обласної державної адміністрації.

Що відомо про Філашкіна та Коваля – читайте у матеріалі на Фактах ICTV.

Підрив цивільного судна на міні у Чорному морі

У Чорному морі цивільне судно під прапором Панами наїхало на ворожу морську міну. Балкер прямував до одного з дунайських портів для завантаження зерном, повідомили Сили оборони Півдня.

В результаті вибуху судно втратило хід і керування, а на верхній палубі сталася пожежа. Капітан посадив судно на мілину, щоб запобігти затопленню.

Катери Морської охорони та пошуково-рятувальної служби негайно доставили медиків на борт. Наразі відомо про двох моряків, які отримали поранення. Одному надали допомогу на місці, другого моряка для дообстеження доправили до найближчої лікарні. Його стан задовільний.

До суховантажу направили буксири для зняття його з мілини та доставлення в порт.

Масштабне ДТП у Туреччині

У Туреччині біля Стамбула сталася масштабна смертельна дорожньо-транспортна пригода вранці 28 грудня. Загинуло 10 людей, ще 59 постраждалих, серед яких двоє українок.

Про це Фактам ICTV повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. За його словами, загроз життю українок немає. Постраждалі отримали необхідну медичну допомогу.

За даними видання Anadolu, ДТП сталася на магістральній автотрасі Otoyol 7 на ділянці у провінції Сакар’я. Загалом зіткнулися сім транспортних засобів, серед яких три автобуси й одна вантажівка.

За інформацією журналістів, 10 людей загинули на місці, ще 59 осіб постраждали, з них вісім – у важкому стані. Шістьох водіїв-учасників автокатастрофи затримали.

Джерело матеріала
loader
loader