Україна – Жешув – увесь світ: у МОЗ підбили підсумки медевакуації українців за кордон у 2023 році
Україна – Жешув – увесь світ: у МОЗ підбили підсумки медевакуації українців за кордон у 2023 році

Україна – Жешув – увесь світ: у МОЗ підбили підсумки медевакуації українців за кордон у 2023 році

Протягом 2023 року до закордонних медичних закладів охорони здоров’я було евакуйовано 1 815 українських пацієнтів. Евакуаційний літак, яким транспортують постраждалих українців, здійснював рейси щотижня з польського міста Жешув.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

До 30 країн світу

– Цього року українських пацієнтів прийняли на лікування в 30 країнах світу. Серед них не лише країни Європи, а й США, Мексика та навіть Японія, – йдеться в повідомленні.

Зараз дивляться

Зазначається, що лідерами за кількістю проведених евакуацій у 2023 році є:

  • Німеччина – 423 пацієнти;
  • Норвегія – 207 пацієнтів;
  • Польща – 178 пацієнтів.

Семирічна гімнастка з Чорноморська

Серед учасників програми медичної евакуації була і семирічна гімнастка з Чорноморська Олександра Паскаль. Вона втратила ногу внаслідок ворожих обстрілів Одещини. Дівчинку транспортували до Австрії на протезування.

Після тривалої реабілітації Олександра повернулася додому і продовжує займатися художньою гімнастикою, мріє виграти олімпійське золото.

Лейтенант із навчального центру Десна

Ще один приклад медичної евакуації та лікування за кордоном – це історія Віталія Мізіна, лейтенанта ЗСУ. Він був в епіцентрі ракетного удару росіянами по казармі військово-навчального центру Десна.

Воїн дивом залишився живим, однак через опіки та важкі поранення лікарям довелося ампутувати йому праву руку та ногу. Віталій проходить лікування та реабілітацію у Фінляндії.

Евакуація військових льотчиків

Ще один приклад – медична евакуація двох друзів, військових льотчиків Олексія Чижа та Івана Пепеляшка. Окупанти збили літак військових, під час катапультування вони зазнали важких травм. В обох були багатоуламкові переломи великогомілкових кісток. Пережили полон.

Після повернення були евакуйовані на лікування до Німеччини та Норвегії. Нині захисники повернулися додому і завершують свою реабілітацію в Україні.

У МОЗ нагадали, що всього за півтора року дії механізму медичної евакуації (MedEvac) було евакуйовано понад 4 100 пацієнтів.

Фото: МОЗ

Джерело матеріала
loader
loader