У МОЗ пояснили, куди українцям звертатися зі скаргами на порушення сну і тривожність
У МОЗ пояснили, куди українцям звертатися зі скаргами на порушення сну і тривожність

У МОЗ пояснили, куди українцям звертатися зі скаргами на порушення сну і тривожність

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України пояснили, куди слід звертатися українцям зі скаргами на порушення сну і тривожність.

Дані дослідження

Згідно з даними дослідження Gradus Research, проведеного в жовтні 2023 року, серед основних скарг на ментальне здоров’я українці називають тривожність, напругу (53%) і порушення сну (50%). При цьому більшість вважає такі симптоми такими, що не варті звернення до фахівців: мовляв, зараз є більш серйозні проблеми.

Чим допоможе сімейний лікар

У МОЗ пояснили, що під час рутинного прийому лікар може провести скринінг на наявність психічних розладів, надати практичні поради, наприклад щодо поліпшення сну або зниження тривожності, а в разі потреби – направити до психолога або психіатра.

Зараз дивляться

Пройти обстеження

У відомстві зазначили, що одним із варіантів рекомендацій у разі підвищеної тривожності, яка заважає зосередитися, а також відчуття страху, лікар може запропонувати пройти мінімальний перелік обстежень, для того, щоб виключити серйозні патології.

Поряд із цим сімейний лікар паралельно може дати рекомендації прогулюватися на свіжому повітрі 15-30 хв щодня, пригадати, яке захоплення приносило радість і задоволення, і спробувати повернутися до нього, не використовувати ґаджети перед сном і на ніч випивати теплого чаю з м’ятою.

Охорона ментального здоров’я

За даними МОЗ, з нового року, відбуватиметься максимальне поширення в регіонах проєктів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я.
У відомстві зазначили, що наразі кожна третя лікарня “первинки” надає українцям послуги з охорони ментального здоров’я.

Перевірити, чи є серед медичних закладів, які надають першу психологічну допомогу, ваш, можна на Або запитати про це в операторів гарячої лінії НСЗУ за номером 1677.

Джерело матеріала
loader
loader