Які ж зимові свята без смачних ароматних мандаринів? Цей яскравий фрукт — незамінний атрибут на вечірках, корпоративах, святкових столах та й просто, щоб поласувати вдома.
Факти ICTV та лікарка-дієтолог розказують, чим корисні мандарини та чому їх потрібно їсти, але не всім.
Чим корисні мандарини
, лікарка-дієтолог та авторка курсу “Дієтолог-нутриціолог” розказала, що одна з головних порад здорового харчування — вживання сезонних фруктів та овочів. Мандарини в зимовий період прекрасно в цьому допоможуть.
Лікарка-дієтолог зазначає, що користь мандаринів зумовлена трьома нутрієнтами, яких в мандаринах міститься найбільше:
- клітковина (1,6 г на 100 г) — допомагає травленню, виводить поганий холестерин та токсичні речовини. Клітковина важлива для профілактики раку та серцево-судинних захворювань.
- вітамін С (27 мг на 100 г) — це майже 1/3 від рекомендованої добової норми. Вітамін С — сильний антиоксидант, який захищає організм від вільних радикалів, що прискорюють старіння й розвиток хронічних захворювань. Також він добре підтримує імунну систему.
- калій (166 мг на 100 г) — мінерал, який регулює роботу судин, серця та підтримує електролітний баланс крові.
Фото: Pixabay
Мандарини: кому не можна їсти ці фрукти
Тетяна Кіхтєва зазначає, що мандарини не можна їсти:
- Людям з алергією на цитрусові.
- Людям з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою. Їм потрібен особливий підхід. У когось симптоми загострюватимуться, а у когось — ні.
- Людям, які приймають деякі ліки, що можуть взаємодіяти з цитрусовими. Особливо це актуально для препаратів, що знижують холестерин та антигістамінних. Тому потрібно уважно читати анотацію до ліків або порадитися з лікарем.
- Якщо у людини є виразки в роті або герпес.
Також вважається, що мандарини покращують настрій. Запах фруктів знижує рівень стресу та дарує відчуття радості й оптимізму.