Вчені виявили, що група крові впливає на ризик раннього інсульту
Вчені виявили, що група крові впливає на ризик раннього інсульту

Вчені виявили, що група крові впливає на ризик раннього інсульту

Вчені виявили, що люди з однією з груп крові групи А частіше страждають від інсульту у віці до 60 років порівняно з іншими.

Як пише Science alert з посиланням на дослідження Neurology, групи крові описують різноманіття хімічних речовин, які відображаються на поверхні наших еритроцитів. Серед найбільш відомих є ті, які називаються A і B, які можуть бути присутніми разом як AB, окремо як A або B або взагалі відсутні як O. У цих групах також є тонкі варіації через мутації у генах. Науковці ж виявили чіткий зв’язок між геном підгрупи А1 та раннім початком інсульту. 

Для свого дослідження вони зібрали дані з 48 генетичних досліджень, які включали приблизно 17 000 людей з інсультом і майже 600 000 людей без інсульту. Усім їм було від 18 до 59 років.

Аналіз усього геному виявив два місця, тісно пов’язані з раннім ризиком інсульту. Виявилось, що люди, чий геном кодує варіацію групи А, мали на 16% більший шанс отримати інсульт до 60 років, тоді як у носіїв гену групи O1 ризик був нижчим на 12%.

За словами дослідників, додатковий ризик інсульту у людей з групою крові А невеликий, тому немає потреби в підвищеній пильності чи скринінгу. Однак чому саме група крові А створює вищий ризик поки точно не встановлено.

"Це, ймовірно, пов’язано з факторами згортання крові, такими як тромбоцити та клітини, що вистилають кровоносні судини, а також інші циркулюючі білки, які відіграють певну роль у розвитку тромбів",- припустив старший автор і судинний невролог Стівен Кітнер з Університету Меріленда.

Ще одним ключовим висновком дослідження стало порівняння людей, які перенесли інсульт до 60 років, і тих, у кого він був після цієї вікової відмітки. Для цього вчені використали набір даних приблизно про 9300 людей старше 60 років, які перенесли інсульт, і приблизно 25 000 осіб старше 60 років, у яких його не було.

За словами науковців, підвищений ризик інсульту в групі крові групи А став незначним у групі з пізнім початком інсульту. Тому  інсульти на ранньому етапі життя можуть мати інший механізм порівняно з тими, які виникають пізніше.

Як припускають автори, інсульти у молодих людей менш імовірно викликані накопиченням жирових відкладень в артеріях (атеросклерозом), а частіше викликані факторами, пов’язаними з утворенням тромбів.

Також виявилось, що люди з групою крові B мали приблизно на 11% більше шансів отримати інсульт порівняно з контрольною групою без інсульту, незалежно від їхнього віку.

Інші наукові дослідження

Згідно з новим дослідженням, якщо ваша друга половинка має високий кров'яний тиск, є ймовірність, що він також підвищений і у вас.

Науковці вважають, що одного разу зможуть спрогнозувати, як атмосферні умови впливають на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, і попереджати про наближення небезпечної погоди.

Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader
loader