Чому зростає курс долара: НБУ назвав причини
Чому зростає курс долара: НБУ назвав причини

Чому зростає курс долара: НБУ назвав причини

Зростання офіційного курсу долара США на 8 копійок, що зафіксовано в Україні 5 січня, зумовлене одразу кількома факторами.

По-перше, попит на валюту збільшився внаслідок рекордних видатків бюджету у грудні 2023 року. По-друге, зазвичай до кінця року зростає попит на валюту з боку населення.

Про це розповів заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук в ефірі національного телемарафону.

Зараз дивляться

— При режимі гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватись, коли ситуація покращується, як було восени минулого року, — наголосив він.

Ніколайчук зауважив, що у 2023 році офіційний курс гривні відносно долара послабшав менш ніж на 4%. Прибутковість гривневих інструментів із надлишком компенсувала цю девальвацію і залишається значно вищою, ніж в іноземній валюті.

На сьогодні Нацбанк має всі можливості забезпечувати курсову стійкість і надалі. У межах режиму гнучкості гривня може як послаблюватися, так і зміцнюватися.

— Водночас, як свідчить наш досвід періоду 2016-2021 років, гнучкий обмінний курс дозволяє нам у довгостроковій перспективі досягати курсової стійкості, — наголосив представник НБУ.

Теги за темою
Нацбанк долар
Джерело матеріала
loader
loader