WSJ: Путін розгортає ядерну зброю в Білорусі біля кордонів НАТО
WSJ: Путін розгортає ядерну зброю в Білорусі біля кордонів НАТО

WSJ: Путін розгортає ядерну зброю в Білорусі біля кордонів НАТО

Самопроголошений білоруський президент Олександр Лукашенко наприкінці минулого місяця заявив, нібито Росія завершила розгортання тактичної ядерної зброї у його країні. Ця заява пролунала на тлі посилення Росією погроз на адресу заходу. Про це пише американська газета The Wall Street Journal.

Як ідеться в публікації, посадовці зі Сполучених Штатів Америки не розкривають повною мірою свої розвідувальні дані про передавання Росією ядерної зброї до Білорусі, що свідчить про те, що Лукашенко може блефувати.

При цьому в липні 2023 року розвідуправління міноборони США заявило, що «немає жодних підстав сумніватися» в заявах російського диктатора Володимира Путіна про відправлення ядерної зброї до Білорусі.

«Федерація американських вчених проаналізувала розвідувальні дані з відкритих джерел, зокрема відеоматеріали міноборони Білорусі, і дійшла висновку, що авіабаза «Ліда», розташована за 40 кілометрів від литовського кордону, і єдине крило білоруських військово-повітряних сил, оснащене літаками Су-25, є найбільш вірогідним кандидатом на виконання нової місії Білорусі з «ядерного обміну» з Росією», – пише WSJ.

Журналісти звернули увагу на те, що заява Лукашенка прозвучала саме тоді, коли Росія посилює свої погрози на адресу Заходу. Зокрема, нещодавно Путін заявив, що «будуть проблеми» з Фінляндією після того, як НАТО «втягнуло» Гельсінкі до Альянсу.

Крім того, в листопаді 2023 року заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв назвав Польщу «ворогом», який «може втратити свою державність».

«Провокаційний ядерний крок Путіна в Білорусі є нагадуванням про те, що стоїть на кону в Україні», – резюмує WSJ.

Джерело матеріала
loader
loader